Japán maradt a világ ura baseballban

2009.03.25. 10:42 Módosítva: 2009.03.25. 10:43
Megvédte világbajnoki címét Japán, a World Baseball Classic döntőjében 5-3-ra legyőzte Koreát. A világ 16 legjobb baseballcsapatának tornáján több óriási meglepetés is született. Csaknem 60 év után először nem jutott a döntőbe Kuba, és a baseballtérképen alig látható Hollandia kétszer is leiskolázta a világsztárokkal felálló Dominikai Köztársaságot.

Óriási meccsek, hihetetlen meglepetések és történelmi tettek után véget ért a World Baseball Classic, a világ 16 legjobb válogatottjának bajnoksága. A döntőben Japán hosszabbításban győzte le Koreát, így védte meg bajnoki címét, a finálé hőse a Seattle Mariners veterán outfieldere, Icsiro Szuzuki lett, akinek az egyenlítést, majd az extra-inningben a győzelmet is köszönhette Japán.

000T TRHkg2222619

World Baseball Classic, döntő

Dodgers Stadium, 55 000 néző

JAPÁN-KOREA 5-3 (hosszabbítás után)
Érvényes ütések (Hit) 15-5, Hibák (Error) 0-1
Győztes dobó: Darvish (Japán), Vesztes dobó: Lim (Korea)

Ahogy azt a baseballt bemutató írásunkban is jeleztük, Európán kívül az egész világot meghódította a sport, így tulajdonképpen – bár ízig-vérig amerikai játékról beszélünk – a kosárlabdához hasonlóan már messze nem beszélhetünk az Egyesült Államok dominanciájáról. Az már sokkal inkább meglepetés volt a 2009-es tornán, hogy az 1951 óta minden világeseményen döntős (!) Kuba elvérzett a középdöntőben.

Idén a meglepetéscsapat szerepét egy roppant szimpatikus, fiatal válogatott vállalta magára: Hollandia erényeit tökéletesen kidomborítva a második körig verekedte magát, ami elsősorban azért nagy eredmény, mert az európai csapatban mindössze két Major League-játékos volt, a többiek kisebb ligákban, főiskolai bajnokságban, vagy éppen a holland bajnokságban játszanak.

A holland hősök

Hollandia hihetetlen győzelmét valahogy úgy kell elképzelnünk, mintha a Zalaegerszeg nemcsak legyőzte, de ki is ejtette volna annak idején a Manchester Unitedet. A dominikaiak elleni győzelem után több szempontból összehasonlították a két csapatot:
Major League-játékosok a keretben: HOL 2, DOM 23
2008-as All Star-játékosok a keretben: HOL 0, DOM 4
A keret homerunjai (hazafutás): HOL 82, DOM 1801
A keret játékosainak 2008-as fizetése (dollár) HOL 0, DOM 83,4 millió

A hollandok elsősorban precíz védekezésüknek köszönhetően az első csoportkörben kétszer is legyőzték a világsztárokkal telezsúfolt dominikai válogatottat, majd a középdöntőben nagyon közel álltak egy még ennél is nagyobb bravúrhoz, a későbbi elődöntős Venezuela csak a hajrában tudta nagy nehezen legyőzni az európai csapatot.

Egy meglepetésre a másik európaitól, Olaszországtól is futotta, amely a kanadai csoportban a hitetlenkedő házigazdát győzte le. Megvillantotta magát egy másik esélytelennek számító csapat, Ausztrália is, amely Mexikóvárosban mért óriási zakót a hazaiakra. A mexikóiaknak nem került olyan sokba a bukás, végül a középdöntőbe jutottak, Kanadának viszont esélye sem volt erre.

A középdöntőkben Japán leiskolázta 2006-os döntős ellenfelét, Kuba két meccsen egyetlen pontot sem szerzett a későbbi győztes ellen (kapott cserébe11-et), így még belefért egy Korea elleni vereség is, amivel a másik ázsiai baseball-nagyhatalom is az elődöntőbe jutott. A floridai ágról a házigazda USA mindkét karibi ellenfelétől kikapott egyszer, de végül a Puerto Rico elleni meccsét a sírból visszahozva Venezuela oldalán beverekedte magukat a legjobb négy közé.

Az elődöntőben Korea simán lelépte Venezuelát, a japánok pedig az amerikaiakat intézték el. A két ázsiai csapat kaliforniai döntője óriási meccset hozott. Az LA Dodgers stadionjában kiegyenlített csatában csak az extra játékrészben dőlt el a bajnoki cím sorsa a kiválóan ütő Japán javára. A legértékesebb játékos a japánok dobója, Daiszuke Macuzaka lett, aki csapatához hasonlóan megvédte 2006-os címét.

A World Baseball Classic csapatai, lebonyolítása

A csoport, Tokio: Japán, Korea, Tajpej, Kína
(Továbbjutók: Japán 3/1, Korea 3/1)
B csoport, Mexikóváros: Mexikó, Dél-Afrika, Kuba, Ausztrália
(tj.: Kuba 4/0, Mexikó 2/2)
C csoport, Toronto: Kanada, USA, Olaszország, Venezuela
(tj.: Venezuela 3/1, USA 3/1)
D csoport, San Juan: Dominika, Hollandia, Panama, Puerto Rico
(tj.: Puerto Rico 3/0, Hollandia 2/2)

Középdöntők:
1. csoport, San Diego: Japán, Korea, Mexikó, Kuba
(tj.: Japán 3/1, Korea 2/1)
2. csoport, Miami: USA, Puerto Rico, Venezuela, Hollandia
(tj.: USA 2/1, Venezuela 3/0)

Elődöntők:
Japán-Egyesült Államok 9-4, Korea-Venezuela 10-2
Döntő: Japán-Korea 5-3