Pars Krisztián még most sem ezüstérmes

2009.05.13. 16:41
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jogi igazgatója arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy leghamarabb júliusban kaphatja meg Pars Krisztián a tavalyi olimpián kizárások után szerzett ezüstérmét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még decemberben kizárta a pekingi olimpián érmes helyen végzett két fehérororosz kalapácsvetőt: az ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijt, illetve a bronzérmes Ivan Tyihont. Mindkettejük doppingmintájában magasabb volt a megengedettnél a tesztoszteronszint. Ezzel Pars Krisztián a negyedik helyről a másodikra lépett előre.

Mivel a fehéroroszok fellebbeztek a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), eddig a NOB nem lépett, Parsot nem értesítették arról, mikor veheti át a neki járó érmet. Szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság jogi képviselője, Nagy Zsigmond helyzetelemzést kért, és felvette a kapcsolatot a NOB illetékes igazgatójával. Howard Stupp azt mondta: júliusban, amikor a CAS végleg lezárja az ügyet, Pars megkaphatja az ezüstjét. A CAS-tárgyalásnak egyelőre nincs pontos időpontja, csak annyit tudni: július közepén lesz.

„Akkor újra elosztjuk az érmeket” – összegzett Stupp, aki egyben türelmet is kért. „Ha ez a megfellebbezhetetlen döntés megszületik, akkor Schmitt Pál elnök úr azonnal Lausanne-ba utazik, és elhozza Krisztiánnak. Az érmet csak a NOB tagja veheti át, és késlekedés nélkül az országban lesz, mert ez nekünk jár” – mondta az Indexnek Molnár Zoltán főtitkár. Reméli, legkésőbb augusztusban ünnepelhetik a szombathelyi sportolót.

A MOB Annus Adrián 2004-es kizárása után rögtön cselekedett, még abban az évben visszajuttatta az aranyérmet a lausanne-i központba.