Overdose Ascotban sem indul

2009.05.19. 19:31
A veretlen négyéves pej mén sérült bal első patáját egy hónapja ápolják, emiatt túlterhelte a jobb első lábát, az is begyulladt. Szigorú, fehérjementes diétán van, súlya várhatóan sokat csökken majd, de csak így gyógyulhat meg, júniusi futamait lemondták.

Két első lába továbbra sem jött rendbe, a május 23-i Haydock Park-i futam után a két ascoti júniusi versenyen sem indul Overdose, az eddig mind a 12 futamán veretlen magyar ló.

"Sajnos szertefoszlottak azok az álmok, hogy június 16-án és 20-án Overdose Ascotban futhasson" - jelentette ki a ló tulajdonosa, Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak.

"Ez sem állatorvosi szempontból, sem pedig a ló iránti tiszteletből és elkötelezettségből nem lehetséges. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy Overdose csak 100 százalékos egészségi állapotban jelenhet meg a világ legnagyobb versenyein. Méltatlan lenne vele szemben, ha még felépülése előtt, nem kellőképpen felkészítve venne részt az ascoti megmérettetésen. Ezért mindkét futamból törölni fogjuk."

Overdose bal első lábán a budapesti verseny után észlelték a sérülést, mely egyértelműen mechanikai okokból alakult ki, nem táplálkozási hiányosságok okozták A gyógyítását végző francia ortopédus kovács eltávolította a tályogot és patkót ragasztott Overdose-ra. A ló kímélte a sérült bal első lábát és jobban terhelte a jobb elsőt, így utóbbin is idült patairha-gyulladás keletkezett.

A hőtérképes vizsgálat szerint lényegesen gyulladtabb a jobb első lába, de a hőtérkép a bal elsőn is a megengedettnél magasabb patán belüli hőmérsékletet mutatott ki, tehát eltérő mértékben, de mindkét első lábán patairhagyulladás keletkezett. A kezelés legfontosabb része volt, hogy az irharéteg meggyengülése ne eredményezze a patacsont elmozdulását vagy elferdülését, ez lényegében a ló pályafutásának a végét jelentené.

Mikóczy a kezelésről elmondta, a napi vérvételek alapján diagnosztizálták a gyulladás jelenlétét, kicsúcsosodását és visszavonulását, a patacsont szerencsére nem mozdult el. 30 cm-es homokréteget alakítottak ki, hogy Overdose minél puhább talajon álljon, a túlterhelés ne a patán jelentkezzen, továbbá speciális patapapucsokat kapott, hogy a terhelést a patákról átvigyék a lábak felsőbb részeire.

"Vélhetően a hét közepére vagy végére gyulladásmentessé válnak a lábai. Viszont ezzel párhuzamosan szigorú, fehérjementes diétán lesz, azaz csak szénán és sárgarépán él. Ez jelentős súlyveszteséget fog eredményezni, de a gyógyulási folyamathoz okvetlenül szükséges. Várhatóan a hét végén kezdődhet el a rehabilitáció, azaz a fizikai állapotának helyreállítása" - mondta Mikóczy.

Overdose annak ellenére nyolc hosszal nyerte az április 19-i budapesti OTP Hungária Nagydíjat, hogy az ezerméteres táv felénél leesett egyik patkója. Eredetileg május közepén ment volna Angliába, hogy 23-án a Haydock Parkban, június elején pedig kétszer Ascotban fusson. Mindegyik futamán -a fogadóirodák szerint - ő volt az abszolút favorit.

Az eredeti tervek szerint Overdose Ascot után július 10-én Newmarketben, a July Cupon futna.