Armstrong: Őrült, aki csalódott bennem

2009.06.03. 14:45 Módosítva: 2009.06.04. 11:26
A 100 éves Giro d'Italia izgalmas versenyt, drámai véget hozott, az összetettben győztes Gyenyisz Mencsov annak ellenére meg tudta őrizni a rózsaszín trikót, hogy a verseny legutolsó kilométerén bukott. Lance Armstrong 12. helyen zárt összetettben, és pozitívan tekint a Tour de France elé.

"Mikor elkezdődött a Giro nem tudtam, hogy mire számítsak a márciusi bukásom és a kihagyott három év miatt" - értékelt Armstrong. -"Nehéz három heten vagyunk túl. A verseny második felében megmutattam, hogy egyre jobb formában vagyok, ami biztató a következő két hónap szempontjából".

A hétszeres Tour-győztes Armstrong életében először indult a Girón, és bár szakaszt nem sikerült nyernie, az összetettben elért 12. helye megfelel annak, amit előzetesen várni lehetett tőle. Sokat javult a verseny második felére, két nehéz hegyi szakaszon is az élmezőnyben végzett amivel jelezte, nem szabad leírni őt a júliusi Tour de France előtt.

Az ugyan nem tűnik reálisnak, hogy nyolcadszor is meg tudja nyerni a Tourt, de ha még javulni tud a Giro végére elért formájához képest, akkor az első ötben végezhet összetettben. Ahhoz erőnlétileg és gyorsaságban is mindenképp javulnia kell, a Girón helyenként a mozgásán is meglátszott még a több mint hároméves kihagyása.

"Talán azok, akik azt várták, hogy visszatérésem után egyből nagy versenyeket fogok nyerni, most csalódtak bennem, de ez őrültség lenne. Majdnem 38 éves vagyok, és rengeteg munkámba telt, amíg sikerült visszajutnom erre a szintre, és a Touron talán ott lehetünk az elején" - nyilatkozta Armstrong.

Ellenfélben nem lesz hiány a Toruron sem, hiszen az újdonsült Giro-győztes Gyenyisz Mencsov kijelentette, nagy erőkkel készül a Tourra is. Várhatóan ott lesz a rajtnál a másik két dobogós, Di Luca és Pellizotti is, nem beszélve a Tour-címvédő, és a Giróról két hegyi szakaszgyőzelemmel távozó Carlos Sastréról, vagy épp Armstrong csapattársáról, a 2007-ben Tour-győztes Alberto Contadorról.

Gyenyisz Mencsov győzelme

"Ez életem legszebb győzelme" - mondta a verseny után az összetettben győztes Mencsov, aki némi meglepésre tudta magabiztos versenyzéssel megnyerni a Girót. A 31 éves Mencsovnak ugyan nem ez az első nagy sikere háromhetes körversenyen, hiszen 2005-ben és 2007-ben is megnyerte a Vuelta a Espanát, igaz, mindkétszer azért, mert az eredeti győzteseket utólag kizárták doppingolás miatt. Mencsov mindössze a harmadik orosz, aki meg tudta szerezni a rózsaszín trikót, amelyet elsősorban a hosszú időfutamon aratott győzelmének és a hegyeken mutatott kiváló formájának köszönhet, illetve annak, hogy a harmadik héten higgadt versenyzésével esélyt sem adott legfőbb ellenfelének, Danilo Di Lucának, hogy legyőzhesse. Ivan Bassónak eltiltása utáni első komoly versenye volt a Giro, és bár előzetesen győzelmet vártak tőle, bebizonyosodott, hogy kétéves kihagyás után több idő kell a visszaállásra. A Tour-címvédő Sastre csak bemelegíteni jött Giróra, mégis fontos szakaszgyőzelmeket aratott, Armstrong csapattársa, Levi Leipheimer viszont némileg csalódást okozott azzal, hogy csak a 6. helyen zárt.

Contador, aki tavaly Girót és Vueltát is nyert, ott lesz a Tour de France hagyományos felvezető versenyén, a Dauphiné Libéré-n (június 7-14), ahol kiderül majd, hogy milyen formában van az egész felkészülését a Tourra kihegyező spanyol. A Girón részt vett összetett menők, beleértve Armstrongot is, kihagyják ezt a versenyt, hiszen alig több, mint egy hónapjuk lesz arra, hogy pihenjenek és felkészüljenek a Tourra, amely július 4-én rajtol Monacóból.

Szerda este kiderült, hogy Armstrongék ott lehetnek az Astana színeiben a Tour rajtjánál, mivel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) úgy találta, hogy a csapat rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy folytathassák a szezont. Egy hónappal ezelőtt azért került veszélybe az együttes fennmaradása, mert kiderült, hogy a kazah szponzorok csak részben utalták át a versenyzők fizetését. De most úgy tűnik, hogy a helyzet megoldódott, így tavalyi eltiltása után idén mindenképp ott lesz az Astana a Tour de France-on.

A 100 éves Girót 169 versenyző fejezte be, összesen 3456 km-et tettek meg, bejárva Olaszország legszebb vidékeit, Velencétől Rómáig. A legfontosabb momentumok közül ki kell emelni Mencsov szakaszgyőzelmét a 60 km-es időfutamról, Di Luca támadásait a rózsaszín trikóért, Armstrong segítőként való versenyzését a királyetapon, Mark Cavendish három szakaszgyőzelmét, illetve a legutolsó kilométer drámáját, amikor Mencsov pár száz méterrel a vége elcsúszott a vizes aszfalton, majd egy perccel később mégis ünnepelhette élete első Giro d'Italia győzelmét.

A 92. Giro d'Italia végeredménye

Összetett:
1. Gyenyisz Mencsov, Rabobank, 86:03:11
2. Danilo Di Luca, LPR, 0:41
3. Franco Pellizotti, Liquigas, 1:59
4. Carlos Sastre, Cervelo, 3:46
5. Ivan Basso, Liquigas, 3:59
...12. Lance Armstrong, Astana, 15:59

Hegyiverseny:
1. Stefano Garzelli, Acqua & Sapone,  61 pont
2. Danilo Di Luca, LPR, 45 p
3. Gyenyisz Mencsov, Rabobank, 41 p

Pontverseny:
1. Danilo Di Luca, LPR, 170 pont
2. Gyenisz Mencsov, Rabobank, 144 p
3. Franco Pellizotti, Liquigas 133 p

Legjobb U25-ös versenyzők:
1. Kevin Seeldrayers, Quick Step, 86:19:26
2. Francesco Masciarelli, Acqua & Sapone, 2:55
3. Francis De Greef, Silence-Lotto, 17:03

Csapatverseny:
1. ASTANA
2. COLUMBIA-HIGH ROAD, 24:15
3. S.DIQUIGIOVANNI, 27:17