300 győzelem és egy döglött galamb

2009.06.03. 09:33

Szerda éjjel lehet az első időpont, amikor a galamb és a 299 győzelem mellé újabb álomhatárt lép át egy MLB-legenda. A San Francisco Giants ugyanis a Washington Nationals csapatánál vendégeskedik majd, de ami a fontosabb, hogy az Óriások kezdő dobója Randy Johnson lesz.

Persze ez így önmagában még nem nagy hír, de ha rátekintünk Randy karrieradataira, azt látjuk, hogy eddig a napig 299 győztes mérkőzés van a neve mellett. Ha pedig behúzná ezt a mérkőzést (vagy bármelyiket a szezon hátralévő meccsein) akkor bekerülne a 300-asok klubjába, ahol eddig 23 játékos található.

Milyen dobók is vannak?

A baseballban 3 féle dobót különböztetünk meg. Van aki a mérkőzéseken kezdő szokott lenni, ő a kezdő (starter) dobó. Elkezdi, megy ameddig megy, aztán lecserélik vagy ha nagyon benne van a bugi akkor végig is tolhatja a meccset. A lényeg, hogy nagyjából 100-110 dobást bírnak. 30-35 meccsen játszanak.
A másik részleg a felváltó dobóké (reliver). Ők, ahogy a név is jelzi, arra valók, hogy felváltsák a már elfáradt kezdő dobót. Ők 1-2 játékrészt adogatnak, de van, hogy csak 1-2 dobás jut nekik. Akár a szezon összes meccsén játszhatnak, de nem szoktak. A harmadik csoport a befejező (closer) dobó. Ők arra vannak kihegyezve, hogy a mérkőzés utolsó, de egyben a legfontosabb szakaszában, a végjátékban (money time) villantsanak valamit. Többnyire 1-2 pontos vezetésnél veszik át a dombot, ha megmarad a győzelem mentést kapnak (save), ha képes elveszteni akkor a nézőktől hideget, meleget. Szintén bevethetők akár minden meccsen, de ez sem jellemző. Leginkább győztes állásnál kapnak szerepet.

300 meccset nyerni nem akármi. Szezononként, ha nem jön közbe semmi, 30-35 meccsen dob egy kezdő dobó.

Randy 1988-ban mászott fel elöszőr a dobódombra. Ekkor a ma már csak emlék Montreal Expos csapatát erősítette, bár még csak ismerkedett a nagyligával.

Igazi név Seattle-ben lett, ahol a Mariners akkori sikereinek egyik vezére volt. Itt 1989-től 1998-ig játszott és lett a szurkolók kedvence. Ellenben az ellenfelek valószínű utálták, hiszen nem elég, hogy balkezes, az a balkéz olyan gyorsat dobott amilyet nem mindennap látni. Kezdő dobóknál nem jellemző, hogy 100 mérföldes fastballt hajigálnak, de Randy simán megbírta. Mondjuk szép nagyra is nőtt, így ugye a kis fizikusok egyből levágják, hogy minél nagyobb az erőkar...

Persze csak, hogy ne legyen egyszerű néha-néha beadott egy két másik fajta dobást is, kedvencem a slider (csúsztatott. olyan, mint a sima gyors, de a végén mégis kanyarodik kicsit.) ami sokáig úgy tűnik, hogy egyenes, de mikor rá akarnak csapni mégis arréb tekeredik.

Seattle-ből Houstonba került, igaz csak rövid időre, de itt 11 mérkőzéséből 10-et győzelemmel zárt.

Johnson egyik legemlékezetesebb dobása, melynek galambhalál lett a vége. A hír akkora volt, hogy még a magyar hiradók is bemutatták(!!!)

Persze a legnagyobb sikerét Arizonában (1999-2004) érte el, ahol bajnoki címet ünnepelhetett. 2005-2006-ig a Yankees csapatába szerepelt, mindkét évben 17-17 győztes meccsen. Majd vissza a sikerekhez újabb két év Arizonában, jelenleg pedig Frisco.

Hát ütésben nem ő a legjobb... :D

Randy most 45 éves, ötszörös Cy Young díjas (év legjobb dobója), túl van már 4843 kiejtett ütőn és három hátműtéten. A szakemberek is úgy gondolják neki már csak ez, a 300. győztes mérkőzés a motiváció, és ha ez is megvan akkor jövőre már a fotelből figyeli maximum az MLB meccseket.

Nekem személyes kedvenceim közé tartozik, így remélem összejön neki, utána pedig irány a HALL OF FAME!