Ötmillióból, –35 fokban a Mount Everestre

2009.06.04. 23:10 Módosítva: 2009.06.04. 23:12
Ugyan Anita az első magyar nő, aki megmászta a világ legmagasabb hegyét, a 8850 méter magas Mount Everestet. Ez volt a 4. nyolcezer méternél magasabb csúcsa, a mászáshoz oxigénpalackot használt.

Ugyan Anita március 30-án repült Nepálba, április 4-én indult az Everestre. A hegyet a déli oldaláról, Nepál felől közelítették meg. A csúcs elérése a gyakori havazás és a szükséges akklimatizáció miatt bő két hónapig tartott (ezen a magasságon az oxigén csaknem 20%-kal ritkább, mint tengerszinten).

Az expedíció hossza időjárásfüggő, a két hónapnál kevéssel lehet rövidebb, ugyanakkora eséllyel egy-két héttel hosszabb is, de a nagy magasság miatt 6-7 hét legalább kell a hegyen.

Hatan másztak, angol, mexikói, német, amerikai mellett ő volt az egyetlen magyar. Eddig csak a Magyar Himalája Expedícióval ment, az első eset volt, hogy senkit sem ismert. Nem zavarta, "bár nagy előny ismert, megszokott csapattal menni".

Két hétig erősen havazott, ettől eltekintve "nagyon szerencsés volt ez a szezon". Alaptábort, négy magaslati tábort létesítettek, a csúcstámadás az utolsóból, 7900 méterről indult este kilenckor. Hajnali hatkor értek 8850 méterre, fél órát töltöttek fenn az erősen szeles, –35 fokos hidegben. A négyes táborig ereszkedtek vissza, ezt mindenképpen el kellett érniük, hogy ne a szabadban töltsék az éjszakát.

"Az Everest nagyon népszerű hegy, sokan vannak, talán túl sokan is. A statisztikák szerint ez az év jóval kevesebb mászót vonzott, lehet, hogy a válság miatt volt így. Május 21-én, amikor én is a csúcsra értem, kábé hatvanan voltak még fent, természetesen nem egyszerre. Nők is, de jóval kevesebben, mint férfiak."

Az expedíció nagyjából ötmillió forintjába került, a nyolcezres hegyek között az Everestre a legdrágább a csúcsengedély: "Szponzorokat találni nehéz, ha lenne rá lehetőség, már ősszel visszatérnék Nepálba". "A mentális erő legalább annyira fontos mint a fizikai, nehéz rá keszülni, de az évek, az expedíciók és a hegyek szeretete kellő lelkierőt ad. A sokéves edzésmunka megfelelő állóképességet hoz, de néhány hónappal az út előtt az ember még többel készül. Ezek főleg állóképességi sportok, futás, úszás, de a magassagra nem lehet edzeni."

Ugyan Anita az egyik legjobb magyar női magashegyi hegymászó, írja a hegymászóiskola.hu. Megmászta az Elbruszt a Kaukázusban, a Himalájában a Gasherbrumot (8035 méter), a Hidden Peaket (8068 m), a Broad Peaket (8047 m), másik három nepáli csúcson jutott 7200-7800 méterig. Atletizál, számos hegyi, városi, sima és szupermaratonon, félmaratonon szerepelt.

Testnevelőtanár, de nem tanított soha, fitnesztermet vezet. Az utazás és a sportolási lehetőség motiválta egykor, hogy hegymászó legyen, 23 évesen járt először ötezer méter felett. Gyönyörű helyeken másznak, de az egyik legkomolyabb kihívást az ingerszegény környezet jelenti: a hegymászásra erőnléti edzéssel tud készülni, a mentális kihívásra nem.

Ugyan Anita június 5-én, pénteken délben a frankfurti repülőjárattal érkezik Budapestre.