400 doppingteszt a Tour de France-on

2009.06.12. 10:32
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) három éve kezdett bele doppingellenes hadjáratába, szándéka, hogy megtisztítsa az országúti kerékpársportot a tiltott szerektől. Szigorú ellenőrzés van, de egységes koncepció és egyetértés nincs.

A 2006 májusában kirobbant Fuentes-ügy óta rengeteg pozitív doppingeset, eltiltás, vallomás és balhé árnyékolta be a kerékpársportot, ráadásul pozitív esetek száma nem akar elfogyni. Az UCI elnöke, Pat McQuaid kijelentette, napokon belül nyilvánosságra hozzák több olyan versenyző nevét, akinek biológiai útlevelében doppinggyanús eredményeket találtak.

Biológiai útlevél

A biológiai útlevél a versenyzők különböző, időről időre frissülő biológiai információit tartalmazza, amelyeket az UCI összegyűjt és ellenőriz. Ez azért hasznos, mert például a vér különböző értékeinek ingadozásából lehet következtetni arra, fenn áll-e a doppingolás gyanúja. A módszerrel buktatták le a spanyol Anton Colomót a napokban, gyanús értékei miatt ellenőrzést végeztek, EPO-t találtak.

Ez semmiképp nem fog jót tenni a július 4-én rajtoló Tour de France-nak, ahogy az sem, hogy a kokainnal egy éven belül másodszor is lebukott korábbi világbajnoknak, Tom Boonennek engedélyt adott a szövetség az induláshoz. Az eljárási folymat lassúsága miatt a Tour rajtjáig biztosan nem tudnak ítéletet hozni a 28 éves sprinter ellen, pedig az UCI elnöke határozottan érvelt eltiltása mellett.

Eközben a szerdai, Párizsban tartott doppingellenes konferencián Pat McQuaid azt is üzente, hogy minden idők legszigorúbban doppingellenőrzött sporteseménye lesz a 2009-es Tour de France. Azt mondta, 300-400 tesztet fognak elvégezni a verseny alatt, és július 1-jéig az összes résztvevőt előzetesen is ellenőrzik.

A szigorú ellenőrzés önmagában még kevés, az átlátható és mindenkire egyformán érvényes szabályozási rendszer legalább ilyen fontos lenne. Márpedig láthatóan nincs nagy összehang az UCI és a különböző nemzeti szövetségek, illetve doppingellenes intézmények között, amire jó példa Alejandro Valverde esete.

A spanyol kerekest az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) májusban kitiltotta Olaszországból két évre, állítják, perdöntő bizonyítékuk van arra, hogy Valverdének is köze van a Fuentes-ügyhöz. A spanyol bíróság érvénytelennek nevezte az olaszok ítéletét, miközben az UCI jelenleg arra vár, hogy az olaszok eljuttassák hozzájuk a bizonyítékokat.

Mivel a 2009-es Tour de France egy szakaszon érinteni fogja Olaszországot, Valverde nem lehet ott a Touron, viszont ha valóban belekeveredett a Fuentes-ügybe, nemcsak Olaszországban, hanem általában is el kellene tiltani két évre.

Nem biztos, hogy megfelelő állapot, ha egy versenyző sorsa azon múlik, hogy egyik vagy másik szervezet együtt tud-e működni, illetve ideje lenne tisztázni, hogy kinek van jogosultsága dönteni egyes kérdésekben. Az sem véletlen, hogy a Fuentes-ügy kapcsán felmerült legalább 50 vesenyző közül ténylegesen mindössze hármat tiltottak el eddig (Ivan Bassót, Jörg Jakschét, Michele Scarponit), a többieket felmentették a nemzeti szövetségeik, visszavonultak vagy egyszerűen csak megúszták.

Valverde vezet a Tour előversenyén

A Tour de France hagyományos felvezető vesenyének számító Dauphiné Libérén öt szakasz után Alejandro Valverde vezet összetettben, aki a csütörtöki, Mount Ventoux-ra befutó szakaszon második lett Szmyd mögött, több mint 2 percet verve az összetettben addig vezető Cadel Evansre. Lance Armstrong csapattársa, a 2007-es Tour-győztes Alberto Contador Evansszel közel azonos hátránnyal ért fel a legendás emelkedőre, de a szakasz után úgy nyilatkozott, nem hajtott teljes erőbedobással, mert már tartalékol a Tour de France-ra. A 8 szakaszból álló körverseny június 14-én ér véget Grenoble-ban.