A Peugeot 16 év után nyert Le Mans-ban

2009.06.14. 17:25
A Peugeot három ex-Forma-1-es versenyző vezette autója nyerte meg a nagy hagyományú 24 órás autóversenyt Le Mans-ban. A második helyen is francia autó végzett, a sorozatban ötször győztes Audinak be kellett érni a 3. hellyel.

16 év után tudott ismét nyerni a Peugeot csapat a Le Mans-i 24 órás autóversenyen. A küzdelem szombat délután háromkor kezdődött, vasárnap ugyanebben az időpontban ért véget.

Ez volt a 77. verseny, a francia csapat a viadal hivatalos honlapja szerint történelmi diadalt aratott. A győztes autó 382 kört tett meg, a brit David Brabham, a spanyol Marc Gené és az osztrák Alexander Wurz vezette. Mindhárman versenyeztek a Forma-1-ben, de egyiküknek sem voltak számtottevő sikerei. Brabhamnek csak egy szezon jutott, 1994-ben a Simtek Fordba ülhetett, Genének 36 nagydíja volt a Minardiban és a Williamsben, Wurznak 36 a Benettonban és a Williamsben, háromszor dobogóra is állhatott. További érdekesség: Wurz harmadszor volt ott Le Mans-ban, és elsőre, 1996-ban már nyert. És még: David Brabham bátyja, Gary részese volt a Peugeot legutóbbi, 1993-as sikerének.

A második helyen is a francia gyár autója végzett, így az utóbbi öt évben győztes Audinak meg kellett elégednie a harmadik pozícióval.

A dobogósok:

1. Brabham, Gene, Wurz (Peugeot) 382 kör

2. Bourdais, Montagny, Sarrazin (Peugeot) 381 kör

3. Capello, Kristensen, McNish (Audi) 376 kör