Szekeres Imre ment, mi lesz a vb-vel?

2009.06.17. 13:51
Lányi András személyében új elnöke van a Magyar Triatlon Szövetségnek, de sokáig nem örülhet a megválasztásának, mert a nemzetközi szövetség két héten belül írásos garanciát vár a jövő évi világbajnokság állami támogatásáról. Ha ez nincs, akkor vb sincs.

Kedden, az éjszakába nyúló közgyűlésen Lányi Andrást választották a Magyar Triatlon Szövetség elnökévé. Elődjének, Szekeres Imre honvédelmi miniszternek lejárt a mandátuma, nem jelöltette magát újra.

A teniszező Szávay Ágnes menedzsereként is ismert Lányi mellett Márkus Gábor és Nemes Csaba jelentkezett elnöknek, utóbbi két jelölt még a szavazás előtt visszalépett. A Lányi javára visszalépett Márkus Kropkó Péterrel egyetemben alelnök lett.

Az új elnöknek nem egyszerű a feladata, a hónap végére írásos garanciát kell benyújtania a nemzetközi szövetségnek az 2010-es magyarországi világbajnokság állami támogatásáról. A Nemzeti Sport információi szerint amikor három éve a magyar főváros nyert Manchesterrel szemben, a kormány támogatást vállalt, de azóta nem történt semmi, írásos nyoma sincs az ígéretnek.

A Nemzetközi Triatlonszövetség jelezte, ha a hónap végéig nincs írás az egyezségről, elveszi Budapesttől a rendezést. Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága egyhangúlag állást foglalt a rendezés mellett, és azonnali intézkedésre kérte Varga Zoltán sportügyekért felelős önkormányzati minisztert, hogy az ügy még ebben a hónapban a kormány elé kerüljön.

A szövetség számítása szerint az öt és félezer külföldi vendég másfélmilliárd forintot hagyna Magyarországon, és az áfabevételekből 460 millió forint jutna az államkasszába. Ennek tükrében a szövetség által kért 380 milliós támogatás megtérülő befektetésnek tűnik.

Czencz Péter, a szövetség főtitkára elmondta, bíznak benne, hogy nem veszik el a rendezést, hiszen a szövetségnek és az országnak is szüksége van az eseményre. Véleménye szerint az ügyet leginkább az nehezítette, hogy az eredeti tervek szerint a Hősök terén és a Városligeti tavon lettek volna a főbb események, de ezt nem tudták véglegesíteni.

Bár rekonstrukciós terv már van a tóra, és a főváros is támogatná az EU-s pénzekre támaszkodó felújítást, a munkálatok el sem kezdődtek, pedig a tervek szerint májusban bele kellett volna vágni.

„Jelen állás szerint a Kopaszi-gáton lesz a vb, ahol a duatlon Eb-t is rendeztük. A helyszínt már átnézték a nemzetközi szövetség vezetői, és azt mondták, alkalmas a rendezésre” – állította Czencz.

Sorba jönnek a különböző országok képviselői, akik több száz főre foglalják a szállást, mondja Czencz, aki szerint hatalmas égés lenne ezeket visszamondani. „Az USA-ból 400, Ausztráliából és Új-Zélandról 200-200 fő foglalt szállást a verseny idejére. Jelenleg minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy a jövő heti kormányülésen ez a kérdés is napirendre kerüljön.”