Armstrong: Engem is számításba kell venni

2009.07.07. 10:40
A Tour de France 3. szakasza után a hétszeres győztes Lance Armstrong egy okos húzással a tizedikről feljött a 3. helyre összetettben, 19 másodperccel megelőzve csapattársát, a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott Contadort. Armstrong ráadásul a keddi csapatidőfutam után akár a sárga trikót is átveheti.

Cavendish duplája

A brit sprinter, Mark Cavendish a fantasztikus csapatmunkának is köszönhetően a vasárnapi etap után a 3. szakaszon is elsőként ért a célba. "Az utolsó kilométer mindig nagyon nehéz lesz – nyilatkozta a szakasz végén Cavendish. – A csapat minden tagja részt vett a szökés kivitelezésében, Renshaw pedig megmutatta, hogy ő a világ legjobb felvezetőembere".

"Nem értek egyet azzal, hogy csak egy első számú ember lehet a csapatban. Hétszer nyertem meg a Tour de France-ot, engem is számításba kell venni" - nyilatkozta Lance Armstrong a szakasz végén.

A 37 éves amerikai nem csinált semmi különöset, mindössze odafigyelt arra, mi történik a mezőny elején. Így amikor észlelte, hogy 30 km-rel a vége előtt Cavendish csapata az erős oldalszelet kihasználva szétszakította a mezőnyt, Armstrong Contadorral és a többi összetettben esélyes versenyzővel ellentétben ott tudott lenni a 41 másodperces előnnyel beérő szökevénycsoportban.

armst

"Nem kell túl nagy szakértőnek lenned ahhoz, hogy tudd, ilyen helyzetben a mezőny elején kell tekerned" – folytatta Armstrong, aki két csapattársával együtt volt benne a szökésben. Contador azonban nem figyelt, és bár abban igaza van a spanyolnak, hogy nem ezen a 41 másodpercen fog eldőlni a Tour de France, saját helyzetét nehezítette meg a hibával.

A csapatelsőség kérdése az Astanában továbbra sem tisztázott, és bár Contador az első időfutamon 22 másodpercet vert Armstrongra, most fordult a helyzet, az amerikai beelőzte társát az összetettben.

Ezzel tovább bonyolódhat kettejük csapaton belüli viszonya, mert bár egyértelműen Contador van jobb formában, Armstrong mostani akciójával jelezte: több mint hároméves kihagyása után sem szabad lebecsülni őt.

A hétfői szakasz után Armstrong és a csapatfőnök Johan Bruyneel is úgy nyilatkozott, nem egy Contador elleni támadás volt az amerikai részéről a szökés, egyszerűen csak élt a lehetőséggel. Tény, Armstrong nem hajtott a szökevénycsoport élén, és két segítője is csak akkor szállt be a vezetésbe, amikor már biztossá vált, hogy nem érhetik őket utol.

Amennyiben a keddi, 39 km-es csapatidőfutamon Armstrongék 40 másodpercnél nagyobb különbséggel vernék a jelenleg ságra trikós F. Cancellara csapatát (Saxo), és 14-gyel a második T. Martin együttesét (Columbia), a hétszeres győztes a nap végén átvehetné a sárga trikót.

A 21 szakaszból álló Tour de France július 26-án ér véget Párizsban.

Eredmények

A  3. szakasz végeredménye:
1. M. Cavendish (Columbia) 5:01:24 ó
2. T. Hushovd (Cérvelo)
3. C. Lemoine (Skil-Shimano)

Az összetett állása:
1. F. Cancellara (Saxo) 9:50:58 ó
2. T. Martin (Columbia) +33 mp hátrány
3. L. Armstrong (Astana) +40 mp
4. A.Contador (Astana) +59 mp