Armstrong 22 századdal bukta a sárga trikót

2009.07.08. 10:55
A Tour de France 4. szakaszán elért győzelmének köszönhetően Lance Armstrong csapata, az Astana dominál összetettben. A hétszeres győztes amerikai nem titkolta csalódottságát amiatt, hogy századokkal lemaradt a sárga trikóról, de tudja, akár a pénteki hegyi szakasz után átveheti.

"Kissé csalódott vagyok, de a sárga trikó látótávolságban van. A szakasz előtt mondtam Contadornak, csináljuk meg hibátlanul a pályát, és tegyük lehetlenné a többieknek, hogy megnyerhessék a Tourt. Azt hiszem, ezt nagyjából teljesítettük ma" – fogalmazott a csapatidőfutamban elért győzelem után Lance Armstrong.

Mint kiderült, mindössze 22 századmásodperccel maradt le a attól, hogy elvegye Cancellarától a sárga trikót, és négy év után ismét magára húzza. A versenyzők közti időkülönbséget másodpercekben mérik, de mivel egyszerre csak egy versenyző viselheti a trikót, az időfutamokban elért időket századmásodpercnyi pontossággal adják hozzá az összesítetthez, így jöhetett ki a 22 százados különbség Cancellara és Armstrong között.

Az összetett 4 szakasz után

1. F. Cancellara (Saxo) 10:38:07 ó
2. L. Armstrong (Astana) azonos idő
3. A.Contador (Astana) 19 mp hátrány
4. A. Klöden (Astana) 23 mp
5. L.Leipheimer (Astana) 31 mp
...20. Andy Schleck (Saxo) 1:40 mp
...29. C.Sastre (Cervelo) 2:44 mp
...35. C.Evans (Silence-Lotto) 2:59mp
...72. Gy.Mencsov (Rabobank)3:52mp

A sárga trikó tehát még nem jött össze, de Armstrong elmondta, a legfontosabb ő és Contador szemszögéből is, hogy, a közvetlen vetélytársaikkal szemben (Sastre, Evans, Mencsov) ismét jókora előnyhöz jutottak, és már az sem elképzelhetlen, hogy az astanások között fog eldőlni a dobogós helyek sorsa. Ami nem meglepő, hiszen az Astana messze a mezőny legerősebb csapata, és nemcsak Armstrong és Contador miatt.

Az összetettben jelenleg negyedik helyen álló Andreas Klöden 2004-ben és 2006-ban is második helyen zárta a Tourt, kiváló időfutammenő, a hegyeket is jól bírja. Az ötödik Levi Leipheimer is fejezte már be dobogós helyen a francia körversenyt, abban az évben (2007), amikor csapattársa, Alberto Contador nyert.

Az eddigi biztató eredmények ellenére Armstrong tudja, még messze a vége, és senkit sem szabad lebecsülni. "Ha lesz is akkora szerencsém, hogy újra nyerjek, akkor sem lesz könnyű. 12 hónappal ezelőtt bíztam benne, hogy elől lehetek, 6 hónapja nem. Most reálisan látom a dolgokat, tudom, hogy két lábbal kell állni a földön" – vallotta be.

arm2

A következő igazi erőpróba a pénteki, Barcelona és Arcalis közötti kemény hegyi befutós szakasz lesz, ahol várhatóan heves támadásokkal kell szembenézniük majd az astanásoknak. A már most komoly időhátrányba került összetett menők – mint Sastre, Evans vagy Mencsov – aligha várhatják meg a harmadik hetet az akciókkal, ha még akarnak valamit.

Cancellara szinte biztosan elveszíti a sárga trikót ezen a szakaszon, mivel a hegymenetet nem bírja úgy, mint az összetett menők, így az astanások közül valakinek jó esélye lesz, hogy átvegye a vezetést. Armstrong és Contador között 19 mp a különbség, ami nem sok, de hogy a két astanás mihez kezd egymással, az az ellenfelek taktikáján is múlik.

Ha nem lesz nagyobb támadás a többi csapat részéről, nem valószínű, hogy Armstrong és Contador egymásnak megy ezen a szakaszon. Ha viszont lesz akció, akkor mindenképp kiderül, ki a legerősebb az Astanán belül.

Armstrong úgy vallott a csapat előzetes taktikájáról, hogy "mindketten első számú emberként kezdjük el a szakaszt, aztán meglátjuk, hogy mi történik majd az Arcalis tetején".