Mennybe ment a kokszos Ramirez

2009.07.23. 11:38

Szabálymagyarázó poszt-e? Mert azt talán csak a hardcore baseballrajongók tudják, mi a rák az a pinch hit grand slam. Manny Ramirezről már biztosan többen hallottak, ő azt az egyedülálló hőstettet vitte véghez, hogy eltiltották doppingolásért egy olyan ligában, ahol „általában igen komolyak a reggeli gabonapelyhek” (az idézet az eurosport szakkommentátoráról, Brecska Pétertől származik). Manny LA-be igazolása már magában szép kis sztori, eltiltása szintén az, de amit tegnap csinált, annak tényleg helye van a baseball blogban.

A pinch hitter az a játékos, akit becserélnek ütni. Mondjuk ideális helyzet van, teszem azt tele vannak a bázisok pontszerzésre éhes futójátékosokkal, már csak egy ütőre lenne szükség, hogy haza is érjenek. Ez a pinch hitter volt Manny Ramirez, aki a 6. inningben a győztes dobó, Chad Billingsley helyére jött be ütni tegnap a Cincinnati Reds ellen. A meccs 2-2-re állt, Manny egy sérülés miatt nem is játszhatott volna, de edzője úgy érezte, rá van szükség. És tényleg.

Azt tudjuk, hogy a home run az, amikor elhagyja a pályát az ütés, a lelátóra kent labda nyomán nem csak az ütőjátékos kocoghat tiszteletkört, de az alappontokon levő összes futó is pontot szerez. Ennek a non plus ultrája a Grand Slam, amikor minden bázis foglalt, azaz a home run négy pontot hoz a konyhára. Manny Ramirez csókoltat mindenkit.

Az All Star-gála után kezdenek kialakulni a csoportok, már mindenhol látszik, kik küzdenek meg a rájátszást érő első helyekért, illetve a Wild Card-posztokért.

Az American League-ben:

Keleten a Yankees kezdi leszakítani a Bostont (nincs nagy formában a Sox), de jó eséllyel ebből a csoportból kerülhet ki az egyik Wild Card-csapat. Középen a Detroit vezet egy meccsel a Chicago WS előtt, de ott van a Minnesota is három meccsen belül. Nyugaton a Los Angeles Angels hasít, nyomában a Texasszal, és még a Seattle helyzete sem reménytelen.

A National League-ben:

Keleten a címvédő Phillies meggyőző, az Atlanta és a Florida követi őket. Középen iszonyú szoros befutó várható, a St. Louist nagyon szorosan követi a Chicago Cubs, a Houston és a Milwaukee, sőt, a Cincinnati is odaérhet még. Nyugaton a másik Los Angeles-i csapat, a Manny vezette Dodgers nagy fölénnyel vezet, ők szinte biztos rájátszók lesznek.