Usain Bolt: 9,4-nél talán megállok majd

2009.08.17. 11:15
Bő tizedmásodpercet javított a 100 méteres síkfutás világcsúcsán a jamaicai Usain Bolt, saját tervét túlteljesítve lett világbajnok. Állítja, lehet még benne két tized, de csütörtökön, 200 méteren mégis nehéz dolga lesz. Ellenfelei dicsérik.

A 100 méter legnagyszerűbb rekordját futotta Usain Bolt vasárnap este Berlinben, 9,58-as idővel, világcsúccsal lett világbajnok. Egy éve felállított saját rekordját 11 századdal döntötte meg, ekkorát az utóbbi 40 évben egy próbálkozásra nem javítottak rajta, maximum öt századot sikerült. (Maurice Greene, 9,79, 1999-ben.)

”Nem világcsúcsokért futok, világbajnok akartam lenni. Így mentem ki, aztán ez lett a vége” – nyilatkozta Bolt a Reuters hírügynökségnek.

Ellenfeleit méterekkel verte, bár a második Tyson Gay 9,71-e minden idők harmadik legjobb 100-as ideje, egyedül Bolt tud ennél jobbat.

”Nehéz versenynek igérkezett, de egész jól rajtoltam, 20 méternél ott voltam, 50-nél még inkább, éreztem, kezemben a futam. 9,60 alá akartam menni, sikerült, boldog vagyok” – mesélte a 22 éves győztes.

A Gazzetta dello Sport azt kérdezte tőle, miután egy éve három világcsúccsal három olimpiai bajnokságot nyert, most már világbajnok, legendának érzi-e magát?

”Az szeretnék lenni, ezért dolgozom. Nem tudom, mikor jön a következő rekordom, minden elképzelhető” – felelte Bolt.

A tudósok egy éve 9,55 körül határozták meg a lehető legjobb emberi teljesítményt, a jamaicai már majdnem elérte. Állítja, sokkal jobb is lehet még: ”9,4, azt hiszem ott fog megállni az óra, de sosem lehet tudni. Versenyzünk tovább, aztán meglátjuk.”

Bolt futásán erölködés nem látszott, 70 méternél már kezdett oldalra nézegetni, 90 után a szeme az órán volt. A rajt előtt lazán pózolt, mint mindig, a kamerának és a közönségnek játszott.

”Amikor futok, mindig tudom, mi a dolgom, semmi nem terelheti el a figyelmem” – nyilatkozta később.

Riválisai is dicsérték, Gay örült, hogy igaza lett: ”Mindig tudtam, hogy a 9,5 elérhető, jó, hogy sikerült valakinek, csak az a kár, hogy nem nekem. Bolt megmutatta, az emberiség képes egy elképzelhetetlen szintre jutni.”

Bolt szerint ebben amerikai ellenfélnek is szerepe volt. ”Motivációt találni könnyű, főleg Tyson Gay és Asafa Powell ellen, megtisztelő velük indulni. Az ilyen futamok miatt nagyszerű az atlétika.”

A szintén jamaicai Powell az utolsó, aki Bolt előtt világcsúcsot tudott futni, vasárnap harmadik lett. ”Feldobott Usain futása, az időn megdöbbentem, de nagyszerű, hogy része lehetek ennek az egésznek.”

Bolt következő döntője csütörtökön jön, a 200 méter, állítja, ”sokkal nehezebb lesz, szörnyen keménynek ígérkezik”.