Csipes: Négy női arany is lehet Londonban

2009.08.24. 12:34
Élete első világbajnoksága edzőként nem is sikerülhetett volna jobban az olimpiai bajnok Csipes Ferencnek, Kovács Katalin az olimpia kudarca után ismét a legjobb volt egyesben. A páros és a négyes is nála készült, szerinte mind a négy olimpiai számban nyerhetnek a magyarok.

"Kétezer májusa óta edzősködöm, a kanadai volt az első felnőtt világbajnokságom, végtelenül örülök a lányok hat aranyérmének. Hazudnék viszont, ha azt mondanám, hogy nem számítottam erre. Olyan világklasszisokkal dolgozom együtt, akikben benne van az is, hogy az összes aranyérmet megnyerjék egy világversenyen. Bátran ki merem jelenteni, hogy mind a négy győzelem a magyar lányoké lehet Londonban. Ha nem baltázzák el a felkészülésüket, bármire képesek” – mondta az olimpiai bajnok Csipes Ferenc, aki Kovács Katalin mellett a Kozák Danuta, Szabó Gabriella párost is felkészíti.

Sokat merített abból az edzésmódszerből, amelyet nevelőedzőjétől, edzőjétől, Angyal Zoltántól kapott a pályafutása alatt, ezeket továbbfejlesztette saját tapasztalataival, ötleteivel.

„Kati háta mögött számtalan világ- és Európa-bajnoki győzelem van, mégsem akar kiváltságokat magának. Felnőtt emberként kell kezelni, ennyi a titok. Sikerült vele néhány rossz beidegződésen túljutni, és sikerült rávenni: higgyen abban, amit csinálunk. Egyértelműen Kati két egyes győzelme emelkedik ki a vb-aranyak közül. Ő a világ legjobb kajakosa, és ezt most be is bizonyította mindenkinek” – értékelt.

Csipes a hosszú távú evezést tette elsőként a programba, Kovács Katalin ettől irtózott, aztán elhitte, hogy ilyenkor fejlődik a technika, mert a mozdulatokat a végén a legkisebb energiával és erőfelhasználással lehet fejleszteni.

„Nagy szakmai kihívás volt, főleg azért, mert nem én állítottam össze ezt a négyest, hanem a válogatási elvek alapján alakult ki a formáció. Jobban szeretem, ha az edzők állítják össze a csapathajót, hiszen talán jobban ismerik, jobban értik a saját versenyzőiket, mint egy kívülálló. A lányoknak azért adott olyan sokat ez a győzelem, mert nagy küzdelem volt, minimális különbséggel győzték le a németeket, és talán négyesben sokkal jobb örülni egy ilyen sikernek. Még azok is együtt tudtak örülni a parton, akik között korábban feszültség volt” – magyarázta a németeket négy ezreddel megelőző négyesről.

„Idén ez volt a legjobb összeállítás, nem törvényszerű, hogy jövőre is ez lesz. Meglátjuk, mit hoz a következő év, a válogatási szisztéma, a felkészülés. A kétszáz egyes olimpiai programba kerülése egy kicsit a felkészülésünket is megváltoztatja majd. Ősztől már erre is koncentrálnunk kell, hiszen az idén a kétszáz métereket az ötszázas és ezres felkészülésből oldottuk meg” – mondta a jövőről.

Horvátországi nyaralása után kajakba ül, mert a súlyfelesleget le kell adnia: Csipes a magyar edzői karból egyedül hajóba ül, tanítványaival együtt evez, versenyre készteti őket, egyúttal javítja hibáikat.