A spanyolok szerint nem Madrid rendezi a 2016-os olimpiát

2009.09.03. 12:14

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán közzétett jelentése nem rangsorolja a 2016-os nyári játékokért versenyben lévő négy város pályázati anyagát, azért Spanyolországban úgy vélik, jelenleg Rio de Janeiro áll a legjobban, Madrid pedig az utolsó. Az El País értékelése szerint „a NOB szigorúan megfeddte Madridot”, miközben „Rio lépéselőnybe került”. A katalán La Vanguardia madridi kijózanodásról ír, egyúttal Tokió és Rio de Janeiro előnyét olvassa ki az elemzésből. Ugyancsak a brazil nagyváros pályázatának támogatottságát érzékeli a Marca című sportnapilap, miként a másik jelentős sportújság, az As is, amely szerint a NOB Rióval szemben a legnagyvonalúbb az értékelésében.

Az olimpiai bizottság Madrid esetében a szervezeti struktúrát, illetve a pályázat bemutatását bírálta, emellett pedig szóvá tette azt is, hogy az érvényben lévő doppingellenes törvények nincsenek az elvárt színvonalon.

„Botütés a NOB-tól a madridi pályázatra” – összegez az El Mundo, amely ugyancsak Rió előnyét érzékeli. Maga a NOB-jelentés azt említi, hogy Tokió, Rio de Janeiro, Chicago és Madrid között éles lesz a rivalizálás, és jelenleg nincs kimondott éllovas. Madrid mellett a további pályázókat is érték bírálatok: Chicagóban pénzügyi garanciákat hiányoltak, Tokióban a helyi támogatottság nem olyan magas, mint az ellenfeleknél, Rióban pedig a szálláslehetőségekkel és egyéb városi beruházásokkal akad gond. A NOB friss értékelő jelentése technikai kritériumokon – milyenek a versenyszínhelyek, a költségvetés, a közlekedés és a lakossági támogatottság – alapul. A bizottság mindig hangsúlyozza, hogy sohasem rangsorolja vagy osztályozza a jelentkező városokat. A NOB október 2-án, Koppenhágában dönt a helyszínről.(MTI)