Dán doppingvád Lance Armstrong ellen

2009.09.03. 15:44

Egy dán kutató szerint a normálistól eltérő vérmintákat szolgáltatott az idei Tour de France alatt a kerékpáros körversenyen harmadik helyen végzett Lance Armstrong. Jakob Mörkebjerg egy csütörtöki rádióinterjúban közvetve vérdoppingolással gyanúsította meg a viadalt korábban hétszer megnyerő amerikai sztárt.

„A zárószakasz után a vörösvértestek száma, továbbá a hematokrit- és hemoglobinértéke is változatlan volt a Tour előtt levett mintáéhoz képest, ami felettébb különös – jelentette ki a koppenhágai egyetemi klinikán dolgozó szakember. – Egy ekkora megerőltetéstől ezeknek a számoknak csökkenniük kellett volna. Így vagy vérdoppingkúrának vetette alá magát, vagy hasmenése volt, vagy egyéb okból kiszáradt.”

A 37 éves texasi sportoló internetes oldalán rendszeresen közzé teszi vérmintáinak az eredményeit. A tesztadatok a májusi Giro d’Italia alatt folyamatosan a Mörkebjerg által elvárt ereszkedő tendenciát mutatták, ám a Tour alatt nem csökkentek. A franciaországi körversenyen a hivatalos ellenőrzések során a korábban többször is doppingváddal illetett Armstrongnak egyetlen mintáját sem találtak gyanúsnak. (MTI)