Barack Obama mégis Koppenhágába megy

2009.09.28. 13:50

Barack Obama amerikai elnök személyesen is jelen lesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki, koppenhágai szavazásán, amelyen eldől, hogy Chicago, Rio de Janeiro, Tokió vagy Madrid rendezi-e a 2016-os nyári ötkarikás játékokat. A Fehér Ház hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az amerikai elnök elrepül a NOB dániai kongresszusára. Obama csak a voksolás idején tartózkodik Koppenhágában, utána azonnal repül vissza. Villámlátogatás 18 óráig tart majd a New York Times szerint: nyolc óra a repülőút Washingtonból Koppenhágába, 20 perc a reptérről a szavazás helyszínére, 70 percig tart a chicagói prezentáció, majd Obama a leggyorsabb úton visszarepül az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök korábban úgy fogalmazott, hogy az egészségügyi reformmal kapcsolatos teendők lekötik, így nem tud részt venni a sorsdöntő szavazáson, s helyette felesége, Michelle lesz jelen. Barack Obama az első amerikai államfő, aki személyesen is megjelenik olyan olimpiai helyszínkijelölő voksoláson, amelyen amerikai város érintett.

Rio de Janeiro mellett Luiz Inácio Lula da Silva brazil köztársasági elnök, Madrid mellett I. János Károly spanyol király, Tokió mellett pedig Hatojama Jukio, két hete hivatalban lévő japán miniszterelnök és Naruhito herceg, japán trónörökös korteskedik majd személyesen a helyszínen. (MTI)