Bronzérmes a kardozó Decsi Tamás

2009.10.05. 18:28

Bronzérmet nyert hétfőn Decsi Tamás a férfi kardozók egyéni versenyében a törökországi vívó-világbajnokságon. A csapatban 2007-ben vb-győztes magyar kardozó az iráni Sormaszt Abedini, a fehérorosz Valerij Prijemka, a spanyol Jorge Pina és a román Gelu Florin Zalomir legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol a szintén román Rares Dumitrescutól 15-10-es vereséget szenvedett.
Jól kezdett Decsi a döntőbe jutásért rendezett összecsapáson, 4-1-re meglépett - többek között két szép csuklóvágással -, előnye azonban hamar elolvadt, az egyperces szünet már a román vívó 8-6-os vezetésénél kezdődött. A pihenő után nem sokkal Dumitrescu még kedvezőbb helyzetbe került (7-10), de Decsi felzárkózott egy tusnyira, sőt utol is érte ellenfelét, aki azonban vidóvisszajátszást kért, és neki adtak igazat. Ezzel ahelyett, hogy 10-10 lett volna, 9-11-re módosult az állás, majd következett három gyors, határozott román tus, és ezzel elúszott az asszó. Decsi még egyszer eredményesen vágott, de Dumitrescu hamarosan az utolsó tust is bevitte.
„Éremért jöttem a világbajnokságra, ez végül is összejött, de nem lehetek maradéktalanul elégedett, mert ritkán adatik meg az embernek, hogy a győzelem közelébe kerül – értékelt Decsi. – Ez a harmadik világversenyem itt, Antalyában és az ötödik érmem. Két korábbi alkalommal utánpótlás viadalon nyertem két-két érmet, most is szeretnék még egyet a csapattal. Az elődöntőben két fordulópont volt, úgy érzem, kétszer tévedtek a káromra, először még a szünet előtt, amivel 6-8-lett az állás, azután pedig 9-10-nél. Utóbbival lélektani előnybe került Dumitrescu, aki egyébként is az egyik esélyes volt, miután idén három Világkupát megnyert.”
Az elődöntőben: Nicolas Limbach (német)-Luigi Tarantino (olasz) 15-9, Rares Dumitrescu (román)-Decsi Tamás 15-10
A döntőben: Nicolas Limbach-Rares Dumitrescu 15-11
A végeredmény: 1. Nicolas Limbach, 2. Rares Dumitrescu, 3. Decsi Tamás és Luigi Tarantino, ...12. Nemcsik Zsolt, 13. Szilágyi Áron, ...51. Lontay Balázs. (MTI)