Chicago aligha pályázik 2020-ra

2009.10.05. 12:32

Chicagónak nem származik jövőbeli kára abból, hogy nem ő rendezheti meg a 2016-os nyári olimpiát, de valószínűtlen, hogy beadja jelentkezését a 2020-as ötkarikás csúcseseményre is. Erről akkor beszélt az amerikai nagyváros polgármestere, amikor a Chicago bukását hozó koppenhágai NOB-szavazásról hazaérkezett.

„Nem Obama veszített, ahogy Madridot illetően sem beszélhetünk arról, hogy a király és a felesége, vagy Tokió esetében Japán új kormányfője szenvedett vereséget" – jelentette ki a polgármester. Sportszakmai szempontból magyarázta Chicago nyitókörös búcsúját Alex Gilady, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság izraeli tagja.

„Rio de Janeiro prezentációja pazarnak bizonyult, miközben az amerikaiak pályázata egyszerűen vértelen volt, részben ez a korai kiesés oka, s Obamáék jelenléte inkább javított Chicago megítélésén, nemhogy rontott azon – jelentette ki az izraeli rádiónak Koppenhágából nyilatkozva vasárnap Gilady, aki maga is részt vett a NOB voksolásán. – Chicago kiszavazása semmiképpen sem szólt Obamának, és felesége, aki három napot töltött el itt, kitűnő munkát végzett.”

Gilady szerint Chicago kiesésében szerepet játszhatott a taktikázás, jelesül az, hogy kezdetben az ázsiai NOB-tagok Tokió mellé álltak, míg az európaiak Madrid mögött sorakoztak fel, de a Chicago javára érkezett csekélyszámú igent magyarázhatja az is, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága hosszú ideje vitában áll a NOB-bal.

Japánban is hallatszanak haragos hangok Tokió másodikkörös kiesése miatt. Isihara Sintaro kormányzó ingerülten bírálta a NOB-ot, s vasárnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a japán főváros prezentációja "messze a legjobb volt a vetélytársakéhoz viszonyítva". Isihara "Afrika népének tett vakmerő ígéreteket" rótt fel a brazil államfőnek, Luiz Inácio Lula da Silvának, s bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt is, aki szerinte annak fejében ígért támogatást Riónak, hogy Brazília francia gyártmányú harci repülőgépeket vásárol Párizstól. (MTI)