Felavatták a miskolci Kemény Dénes Uszodát

2009.10.05. 15:48

Miskolcon hétfőn ünnepélyesen felavatták a sorozatban háromszor egymás után olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányáról, Kemény Dénesről elnevezett uszodát. A város történetében először épült 50 méteres fedett versenyuszoda. Az Egyetemváros mellett, illetve Tapolca közvetlen szomszédságában álló létesítmény 2,2 milliárd forintba került. Ebből másfél milliárd állami támogatás volt, a fennmaradó 700 millió forintot Miskolc város önkormányzata biztosította. Az uszoda névadója, Kemény Dénes lett, akit az önkormányzati testületi szavazáson választottak meg.

A hétfői avatáson Simóka Beáta, az Önkormányzati Minisztérium sportszakállamtitkára arról beszélt, hogy sportvezetőként ez az első eset az életében, amikor ily jelentős beruházás átadásánál bábáskodhat. Káli Sándor, Miskolc polgármestere az összefogást említette fontos tényezőként, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő években óriási fejlődésnek indulhat a város úszó- és vízilabdaélete. Az ünnepségen bejelentették, hogy olimpiai sétányt alakítanak ki az uszoda mellett, az első fát Czene Attila olimpiai úszóbajnok ültette el. Ezt követően Kemény Dénes tenyérlenyomatát, illetve a pólóválogatott jelenlevő tagjainak aláírását örökítették meg, majd a relikviákat az uszoda belső terében helyezték el.

A ceremónia végén a Sydneyben, Athénban, majd tavaly, Pekingben is ötkarikás aranyérmes együttes bemutatómérkőzésen szállt medencébe, ellenfele a Debrecen gárdája volt. Az MTI információja szerint a nagyközönség, illetve a különböző szakosztályok versenyzői körülbelül két hét múlva vehetik birtokukba az impozáns létesítményt, amelynek nézőterén csaknem ötszázan foglalhatnak helyet. (MTI)  • Tippek
  • Biztosítás