Vb-ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat

2009.10.07. 18:57
Az Európa-bajnok férfi párbajtőr-válogatott a döntőben szoros meccsen, 45-41-re kikapott Franciaországtól. Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter összeállítású magyar csapat jól vívott, a felénél döntetlenre állt.

Ezüstérmet szerzett a magyar férfi párbajtőrcsapat a törökországi vívó-világbajnokságon. Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállítású - idén Európa-bajnok - együttes a döntőben 45-41-re kapott ki a címvédő, egyben olimpiai bajnok franciáktól.

Vívó világbajnokság, férfi párbajtőr csapatverseny

A végeredmény: 1. Franciaország (Gauthier Grumier, Jérome Jeannet, Jean-Michel Lucenay, Ulrich Robeiri), 2. MAGYARORSZÁG (IMRE GÉZA, BOCZKÓ GÁBOR, RÉDLI ANDRÁS, SOMFAI PÉTER), 3. Lengyelország (Krzysztof Mikolajczak, Tomasz Motyka, Adam Wiercioch, Radoslaw Zawrotniak)

A döntő asszói: Boczkó-Robeiri 4-3, Imre-Grumier 6-6, Rédli-Jeannet 1-2, Imre-Robeiri 7-9, Boczkó-Jeannet 4-2, Rédli-Grumier 5-8, Imre-Lucenay 5-5, Rédli-Robeiri 2-3, Boczkó-Grumier 7-7.

A magyarok az első fordulóban az üzbégek visszalépése miatt nem vívtak, a folytatásban viszont háromszor is győztek, sorrendben az észtek, a dél-koreaiak és a németek ellen. A döntő kiélezett küzdelemben dőlt el, bár jórészt az ellenfélnél volt az előny.

Az ötödik asszó után még 22-22 volt az állás, akkor azonban a vb-újonc Rédli, aki egyébként egész nap jól vívott, 8-5-re kikapott Grumier-től, ezzel kedvező helyzetbe kerültek az amúgy is nagyon erős franciák. A folytatásban Imre további három tus hátrányt szedett össze, igaz, a Jeannet helyére beállt Lucenay ellen végül visszatornázta magát.

tor

Rédli újabb pástra lépésekor, Robeiri ellen, menet közben már ismét szoros volt az állás (33-35), Boczkó 34-38-nál kezdte meg az utolsó párharcot Grumier-vel. Boczkó nem adta fel, de Grumier rutinosan tartotta meg az előnyt.

A magyar csapat a legutóbbi világbajnokságon, 2007-ben bronzérmes volt, akkor Imre és Boczkó mellett Kulcsár Krisztián és Kovács Iván szerepelt az együttesben. Tavaly az olimpián, ugyancsak a már két visszavonult vívóval, ötödik volt a válogatott.

A vb bronzmeccsén a lengyelek ráadástussal verték a németeket.

A magyar párbajtőr-válogatott szereplése

A 32 között: Magyarország-Üzbegisztán - mérkőzés nélkül
A16 között: Magyarország-Észtország 44-40
Negyeddöntő: Magyarország-Koreai Köztársaság 45-33
Elődöntő: Magyarország-Németország 45-38
A döntőben: Franciaország-Magyarország 45-41