Idowu és Dominguez az év legjobb európai atlétája

2009.10.17. 18:14

Az Év atlétáinak tiszteletére rendezett szombat esti díjátadó gálával zárul az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) háromnapos konferenciája Budapesten, melynek fő célja az volt, hogy a jövőben még sikeresebb és vonzóbb legyen a sportág a fiatalok számára - mondta Hansjörg Wirz elnök a szombat délutáni sajtótájékoztatón. A sajtóeseményen a szövetség első embere méltatta a díjátadó két főszereplőjét, a férfi hármasugrás brit világbajnokát, Phillips Idowut, illetve a női 3000 m akadály spanyol vb-győztesét, Marta Dominguezt, kiemelve: nagyon fontos, hogy ilyen példaképeket tudnak mutatni a fiataloknak. Wirz jelezte, hogy az EAA-nak is folyamatosan fejlődnie kell, meg kell újulnia, többek között ezt a célt szolgálja, hogy az eddigi négy helyett kétévente tartják majd a szabadtéri Európa-bajnokságokat, s az idei évtől a megszokott Európa Kupa helyett csapat Európa-bajnokságot rendeznek.

Idowu arról beszélt, hogy a vb-cím megszerzése után is rengeteg célja maradt, amit el szeretne érni: „Nem is feltétlenül honfitársam, Jonathan Edwards világcsúcsára gondolok, hiszen nem nyertem még szabadtéri Eb-t és olimpiát sem. Úgy vélem, rengeteget fejlődhetek még” – mondta az extrém külsejű, piros hajat viselő 30 éves ugró, aki a pekingi olimpián ezüstérmet szerzett.

A 34 éves Dominguez korábban 5000 méteren ért el sikereket, idén váltott az akadályfutásra, ami nagyszerű lépésnek bizonyult. „Muszáj volt váltanom, mert új motivációra volt szükségem. 5000-en mindent elértem, amit lehetett, két Eb-t nyertem, s kétszer voltam vb-második, kellett valami újdonság - mondta a 34 éves hosszútávfutó. - Most még pihenek a sikeres, de fárasztó szezon után, aztán megkezdem a munkát a barcelonai Eb-re, amin természetesen aranyérmet szeretnék nyerni.” A év európai atlétáinak járó díjakat az Iparművészeti Múzeumban adják át a 20 órakor kezdődő ünnepségen. (MTI)