Jövőre adják át az új budapesti kajak-kenu központot

2009.11.03. 12:45

Jövő év februárjában adják át a budapesti Gubacsi hídnál épülő új kajak-kenu sportközpontot, amely Európai Uniós pályázati támogatással, csaknem 190 millió forintos beruházás eredményeként épül. Ezt Baráth Etele, a magyar sportági szövetség (MKKSZ) elnöke jelentette be keddi sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: a területet 50 évre kapták meg a magyar államtól, s a szövetség célja, hogy az új létesítmény a versenysportolók megfelelő felkészülésének biztosítása mellett a szabadidősportot is szolgálja. Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára elmondta, hogy az előzetesen elkészített üzleti terv szerint először az ötödik év végén, tehát 2015-ben jöhet ki nullszaldósra a központ üzemeltetése.

„A szabadidősport szempontjából is nagy lehetőségeket jelent ez az új létesítmény – mondta Baráth Etele. – Ennek ékes bizonyítéka, hogy 2010 augusztusában Budapest rendezheti meg a sárkányhajó-világbajnokságot, amelyhez elengedhetetlen szükség van egy ilyen, világviszonylatban is minőségi központra.”

Az elnök évértékelésében kiemelte, hogy az összes 2009-es versenyt figyelembe véve a magyar kajak-kenusok körülbelül 60 aranyéremmel, és 40-50 ezüst- és bronzéremmel tértek haza a különböző eseményekről, s ezeken 530 magyar sportoló állt rajthoz. Baráth hozzátette, hogy ez volt az első olyan év, amelyben magyar versenyző győzni tudott vadvízi világbajnokságon.

Storcz Botond, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy szerdán elkezdődik az egy hónapon át tartó országos szakmai egyeztetés a különböző régiókkal, egyesületekkel, edzőkkel, amelyet november végén egy országos szakmai konferencia zár. Mindezt már a 2012-es londoni olimpiára való felkészülés jegyében tartják. A sajtótájékoztatón ünnepélyes keretek között a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokává választották az ötszörös világbajnok, hétszeres Európa-bajnok Benedek Dalmát.