Betépve csinált baseballtörténelmet

2009.11.17. 14:53

A napokban megjelent az egyik videómegosztón egy kisfilm egy sportemberről, akit bizonyos körökben hősnek tartanak. Dock Ellis, a Pittsburgh Pirates dobójátékosa az amerikai baseball liga sokadik játékosa volt, aki ellen egy meccsen az ellenfelek ütőjátékosai nem csináltak érvényes ütést, de az első és egyetlen, aki beacidozva csinált No Hittert.

A kezdő dobójátékosokat általában legalább 3-4 napot pihentetik egy-egy meccs után, hiszen az MLB-ben 160 meccsnél is többet játszanak egy idényben. Így volt ez Pittsburghben is, Dock Ellis a legnagyobb nyugalommal utazott el a barátnőjéhez Los Angelesbe, ahol lazításképp némi LSD-t vett magához.

A teljesen kikészült dobónak a barátnője mutatta az újságban, hogy aznap este dobnia kell a San Diego ellen, mert úgy kiütötte magát, hogy egy napot átaludt. Ellis gépre ült, és – még mindig, vagy inkább újra durván betépve – valóban felállt a dombra a meccs elején. Saját elmondása szerint volt olyan pillanat, amikor úgy látta, hogy Jimi Hendrix az ütőjátékos, a bíró pedig Richard Nixon, mégsem tudtak érvényes ütést csinálni a támadók (ebben azért volt szerepe az Ellis mögött remeklő védelemnek is).

Dock Ellis 1970. június 12-én no-hitter-t dobott, egy évvel később az All Star-csapat tagja és bajnok lett. Pályafutását néhányan kultikusnak tartják, nemcsak drogfogyasztását vállalta fel, de kijelentette, hogy gyakorlatilag mindenki drogozik (doppingol) a ligában. Visszavonulása után drogtanácsadó lett, az alkoholtól tönkrement mája vitte el a transzplantációs lista közepéről.

Halálának első évfordulója (december 19.) előtt megjelent a bizonyos nap történetét feldolgozó rajzfilm, angoltudás nélkül is élvezhető.