Hetvenkét ország versenyzői a súlyemelő vb-n

2009.11.20. 15:02

A Szöultól autóval félórányira található, a dél-koreai fővárossal gyakorlatilag egybeépült fiatal település, a csaknem egymilliós Gojang City legnagyobb kiállítási központja, a KINTEX erre a célra leválasztott részében pénteken megkezdődött a 2009-es súlyemelő-világbajnokság.

72 ország csaknem 380 versenyzőjének neve került fel a rajtlistára, közte a Budapestről Szöulba csak a jövő hét közepén repülő két magyaré, a plusz 75 kg-ban próbálkozó Magát Krisztináé és a plusz 105-ben induló Nagy Péteré. Nevezési eredményük alapján egyikük sem fért be a legjobb kilencet a versenypódiumra szólító A csoportba, mindkettőjüket kategóriájuk B csoportjába sorolták be. Ami azt is jelenti, hogy Magát, a BKV Előre emelője a vb utolsó előtti napján, 28-án lép dobogóra, míg a Szegedi Lelkesedés sportolója 29-én, a zárónapon versenyez.

A pénteki nyitánykor egyetlen súlycsoportban hirdettek végeredményt: a férfi 56 kilogrammosok mezőnyében, ahol kínai diadal született - többek között az észak-koreai Csa Kum Csol távollétében, aki 2007-ben, a vb-n 283 kilóval nyert, majd ugyanennyivel csak az ötödik lett tavaly, a pekingi olimpián. Dél-Koreába azonban nem jött el, ahogy mások sem a Koreai NDK-ból, nyilvánvalóan politikai, nem pedig sportszakmai okok miatt.

A férfiaknál szakításban és összetettben junior-világbajnok, és a pekingi olimpiai aranyérmes Lung Csing-csüan győzött honfitársa, a lökésben korosztályos világrekorder Vu Csing-piao előtt, kettejük párharcába a többiek nem igazán tudtak beleszólni. Lung lökésben megpróbálkozott a 169 kilós felnőttvilágcsúccsal is, kísérlete azonban nem sikerült, be kellett érnie sima két vb-arannyal, miután az első fogásnemben Vu volt a jobb. A pénteki viadal végig izgalmas volt, mintegy eleget téve ama várakozásnak, amit Aján Tamás, a nemzetközi szövetség (IWF) magyar elnöke a csütörtöki IWF-kongresszust követően az MTI-nek így fogalmazott meg:

„Jóllehet az idei, sorrendben 77. férfi és 20. női vb nem kvalifikál a 2012-es, londoni olimpiára, ettől még kiemelkedő eredményeket, nagy csatákat ígér mindkét szakágban. Fontos világesemény a Gojang City-i, hiszen az összes tagország most kezdi kialakítani csapatát a következő ötkarikás játékokra, ez idő tájt lát hozzá az új olimpiai ciklus felkészülési programjának kialakításához, a legígéretesebb versenyzők kiválasztásához.”

A vb-n szombaton két számban rendeznek döntőt: a férfiaknál a 62, a nőknél pedig a 48 kg-os súlycsoportban.