Szigorítanák a csalókkal szembeni büntetést Németországban

2009.11.26. 15:30

A különböző megvesztegetések és csalások, továbbá a dopping elleni jóval szigorúbb fellépést sürgetik Németországban. Minderre a közelmúltban kirobbant, Németországot is erősen érintő bundabotrány, valamint az ötszörös olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Claudia Pechstein eltiltásának nemzetközi megerősítése után került sor.

Beate Merk bajor igazságügyi miniszter javasolta, hogy a sport területén elkövetett csalásokat az eddigieknél jóval keményebben kell büntetni. A miniszter kezdeményezte, hogy a megvesztegetéseket, a csalásokat, illetve mindenfajta manipulációt, továbbá a doppingtevékenységet akár 10-15 évi börtönnel sújthassák. Több hasonló kezdeményezés az elmúlt években a sportot felügyelő belügyminiszter ellenállásán megbukott.

A csütörtöki sajtó jóformán csak a botrány másik szálával, az UEFA és a nemzeti szövetségek előző napi, a svájci Nyonban tartott találkozójával foglalkozott, felsorolva azokat az egyesületeket – köztük a Budapest Honvédot –, amelyeket az UEFA a botrányban gyanúsítottként említett. A Német Labdarúgó Szövetséget (DFB) képviselő főtitkár, Wolfgang Niersbach részletek ismertetése nélkül azt állította: a DFB a 2005-ös németországi megvesztegetési botrány óta minden tőle telhetőt megtett a korrupció, illetve a manipuláció megakadályozására.

Mindennek ellenére csütörtökön Theo Zwanziger, a német szövetség elnöke került a bírálatok középpontjába. Zwanziger ugyanis egy interjúban elismerte, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként már hónapokkal korábban tudott a bochumi ügyészség és az európai szövetség közös vizsgálódásairól. A bochumi ügyészség változatlanul semmi sem közöl a jelenleg zajló nyomozásról. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a sajtóban újabb és újabb alacsonyabb osztályú, a regionális ligában játszó egyesületek kerülnek az állítólagos vádlottak padjára, így például az SC Verl együttese. Az észak-rajna-vesztfáliai klub vezetősége három játékos játékjogát fel is függesztette.