Kevés pénzből is nagy vívótornákat rendeznek

2010.01.05. 10:27

A tavalyihoz hasonlóan négy jelentős nemzetközi felnőtt viadal szerepel a vívók hazai versenynaptárában, és ezúttal valószínűleg mindegyiket meg is tartják. Tavaly pénzszűke miatt a női kardozók budapesti Világkupa-fordulójának megszervezését le kellett mondania az itthoni sportági szövetségnek, s bár anyagi javakban most sem dúskál az MVSZ, vélhetően tartható a program - mondta el az MTI érdeklődésére Füleky András ügyvezető igazgató.

„A női kardozók versenyének egyelőre ugyan nincs névadó szponzora, de keressük" - tette hozzá. - A női párbajtőrözők és a férfi kardozók Grand Prix-viadalát a Nemzeti Sportcsarnokban rendezzük, a női tőrözők Vk-versenyét a Láng Csarnokban, a női kardozókénak pedig egyelőre nincs helyszíne. Amennyiben a támogatónak lesz elképzelése, akkor ahhoz igazodunk.”

Füleky András a külföldi versenyeztetést illetően elmondta, hogy a tervek szerint a lipcsei Európa-, és a párizsi világbajnokságon is teljes csapat szerepel, de fontos még a szövetség számára az áprilisi, bakui junior és kadett vb is, mert a fiatalabb korosztály képviselőinek azon lehet kvótát szerezni az idei, első ifjúsági olimpiára.

„A költségvetés számainak ismeretében tudunk kalkulálni, de pillanatnyilag folyik a vita arról, hogy mennyi támogatást kapunk, s azt sem tudjuk, hogy a MOB tesz-e egyáltalán javaslatot a pénz elosztására. Mindenesetre kifizettük az összes tavalyi tartozásunkat, így hitelképesek vagyunk”" - mondta Füleky.

Utóbbi megjegyzés arra vonatkozott, hogy például az utazások szervezőjétől így esetleg kaphatnak haladékot az újabb számlák rendezésére, ami azért lényeges, mert a fontos Világkupa-versenyekre, GP-kre el kell utazni a pozíciók tartása, javítása érdekében. A fegyvernemek között az elképzelések szerint differenciálás lesz, alaptámogatás mellett mindegyik az eredményessége függvényében részesül majd további juttatásokban - amennyiben erre a javaslatra az elnökség rábólint.

„A rendszer több évre vonatkozna, s az olimpia közeledtével az eredményességi rész egyre hangsúlyosabbá válna” - ismertette az ügyvezető igazgató a tervet.

Az itthoni felnőtt nemzetközi versenyek:

január 15-17. Westend női párbajtőr egyéni Grand Prix és csapatverseny, Budapest

február 5-7. Gerevich-Kovács-Kárpáti MOL férfi kard egyéni Grand Prix és csapatverseny, Budapest

február 20-21. női kard Világkupa-verseny, Budapest

március 12-14. női tőr BEK, illetve Eximbank női tőr egyéni Világkupa-verseny, Budapest