Újabb szabálymódosítás a cselgáncsban

2010.01.08. 12:18

Újabb forradalmi újításként a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) döntése értelmében idéntől - az olimpia kivételével - minden világversenyen súlycsoportonként két dzsúdós képviselheti hazája színeit. A judoinfo.hu szaklap pénteki híradása szerint a javaslat Marius Vizer IJF-elnöktől származik, s az a Világkupa-viadalok, Grand Prix- és Grand Slam-tornák mellett (ezeken eddig is ketten indulhattak országonként) az ifjúsági, junior és felnőtt világbajnokságon is érvénybe lép.

Az idén bevezetett olimpiai kvalifikációs rendszer a világranglistán alapul, így a versenyzők saját maguknak, s nem országuknak szerezhetnek kvótát. Márpedig az, hogy két dzsúdós is indulhat egyszerre vb-n, sportszerűbb keretet biztosít az azonos országból érkezőknek a kvalifikációs pontok gyűjtésére.

Az új szabály a magyarok számára két súlycsoportban különösen kedvező lehet, ugyanis az 57 és a 70 kg-ban két-két kiemelkedő képességű dzsúdós verseng egymással. Az 57 kilósoknál a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig, illetve az U23-as és junior Európa-bajnok, felnőtt vb-bronzérmes, olimpiai hetedik helyezett Baczkó Bernadett rivalizál, míg a 70 kilósoknál a vb-ezüstérmes, junior-világbajnok Mészáros Anett ifjú kihívója az U23-as és junior Európa-bajnok Joó Abigél.