Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Sikeresen tesztelték a sprinterek visszahívó berendezését

2010.01.11. 11:37

Sikeresen tesztelték a hétvégén a Magyar Atlétikai Szövetség által vásárolt, úgynevezett visszahívó berendezést, amely azt méri, hogy a rajtgépből az engedélyezett egy tizedmásodpercnél gyorsabban vagy lassabban indul-e el a futó. Gyulai Márton, a MASZ főtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta: a SYMA Csarnokban tartott tesztviadalon a versenybírók és a versenyzők számára is megnyugtatóan működött a berendezés.

„Idén január elsejétől minden olyan versenyen kötelező a visszahívó berendezés, amelyen különböző szinteket lehet teljesíteni. Ráadásul a magyar szövetség csak akkor rendezhet nemzetközi versenyeket, ha használ ilyen gépet" - mondta Gyulai. "A versenybírókon is egyre nagyobb a teher, mert most már az első kiugrásnál ki kell zárni a versenyzőt, és egy tizedmásodpercnél nem lehet gyorsabban eljönni a rajtgépből”

A főtitkár megjegyezte: a gép már két éve Magyarországon van, de nem működött jól. Ezért az amerikai gyártó európai képviselője a hétvégén Budapestre jött, és a tesztviadal során megjavította.

„Ugyanennek a gépnek használata során futott Usain Bolt világcsúcsot, szóval egy neves berendezésről van szó” - tette hozzá. A készülék azt méri, hogy a futó milyen erőt fejt ki a rajtgépre. A készülék össze van kötve a rajtpisztollyal, és két számítógéppel. A MASZ pályázat útján tudta megvásárolni, hatmillió forintért. Gyulai Márton kiemelte, hogy a tesztviadalon Kiss Dániel 60 m gáton minden idők harmadik legjobb magyar eredményét érte el 7.63 mp-cel.