Megtízszerezik a diáksport szövetség támogatását

2010.01.15. 14:55

Harmincnégy általános-, illetve középiskola igazgatói és testnevelői vehettek át jutalmat a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ünnepi díjkiosztóján, amelyen az előző tanév diákolimpiai versenyeinek legjobbjait köszöntötték három kategóriában. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke bejelentette, hogy a MOB egyről tízmillió forintra emeli az MDSZ támogatását. Az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával az I-IV. és az V-VI. korcsoportban 14-14, míg a "Kis iskolák" között hat oktatási intézmény részesült jutalomban. A megyék között Budapest végzett az élen Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar előtt.

A legutóbbi diákolimpiának 2009 júniusában Miskolc adott otthont, ahol 103 tanintézet diákjainak részvételével rendezték meg a versenyeket. A tanév során 65 sportágban - atlétikától a strandröplabdáig - vetélkedtek az iskolák képviselői, s ezek során 714 oktatási intézmény diákjai szereztek legalább egy pontot. Simóka Beáta szakállamtitkár elismerőleg szólt a tanintézményekben magas színvonalon dolgozó testnevelőkről, akik nélkül az eredmények elmaradtak volna.

Schmitt Pál MOB-elnök hangsúlyozta: a gyermekek testi-lelki fejlődésének motorjai a testnevelők. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a magyar gyerekek hatvan százaléka semmit nem sportol, és ez az arány a felnőtteknél még rosszabb, mindössze tíz százalék mozog rendszeresen. Schmitt bejelentette, hogy ennek megváltoztatása érdekében a MOB az MDSZ-nek juttatott éves támogatást egyről tízmillió forintra emelte.