Legyőzték Magyarországot az azeri brazilok

2010.01.19. 19:21

A magyar válogatott első Eb-meccsén 3-1-re kikapott az öt honosítottal játszó Azerbajdzsántól, a cseheket verni kell szombat este a továbbjutásért.

Az első percben csak a honosított brazilokkal felálló azeriaknál volt a labda, fölényükből azonnal gól lett: egy oldalberúgást Jade lőtt kapura 10 méterről, Madarász beleért, a labda a jobb alsóba pattant.

A megilletődött kezdés után egy perc múlva jött az egyenlítés: a Tóth Szabolcs elleni szabálytalanságért kapott szabadrúgást Gyurcsányi lőtte rá bő tíz méterről, Lódi a kapu előtt beleért, 1-1.

Futsal-Eb, A csoport

Azerbajdzsán-Magyarország 3-1 (3-1)
Papp László Sportaréna, 6500 néző, v.: Cumbo (olasz), Lamel (belga)
gól: Lódi (4.), illetve Biro Jade (1.), Serjao (12.), Alves (16.)

Magyarország:
1. sor: Balázs - Tóth Sz., Lódi, Madarász, Gyurcsányi
cserék: Reveland (kapus), Nagy G., Trencsényi, Lovas, Sivák, Dróth, Angyalos

Azerbajdzsán:
1. sor: Tverjankin - Serjao, Felipe, Farzaliejv, Biro Jade
cserék: Szaljanszki (kapus), Csujkov, Alves, Thiago, Mammadkarimov, Boriszov

Mindkét csapat agresszíven támadott, a sok helyzettől jó volt a meccs, Balázs védett háromszor is nagyot. Látszott, a magyar válogatott első sora (Tóth vagy Dróth, Lódi, Gyurcsányi, Madarász) van olyan jó, mint az azeri brazilok.

A második sorból Angyalos és a sokat és jól cselező Dróth Zoltán is felnőtt a feladathoz. A félidő közepén a nagy iramban becsúszott néhány védelmi hiba, a világválogatott kapus, a csapat kiemelkedően legjobbja, Balázs Zoltán tartotta a döntetlent.

A 13. percben Balázs elsőre védte Jade óriási távoli lövését, a kipattanót a szétugró védők között Sergio lőtte a léc alá, 2-1 oda. Az azeriek alig pihentették öt braziljukat, Jadét és Sergiót nem tudták tartani a védők.

A 17. percben Alves csapta be nagyon a korán becsúszó Tóth Szabolcsot az oldalvonal mellett, köténygólt lőtt a kivetődő Balázsnak, 3-1.

Az első félidő utolsó perceiben Kozma Mihály kapitány az első sort játszatta, Lódi és Gyurcsányi kontrából három helyzetet is összehozott, de egy az egyben a brazilok gyakran megverték a magyar védőket, nekik volt több helyzetük.

A második félidő első öt percében leült a meccs, az azeriek visszaálltak, kontrollálták a meccset, nem erölködtek sokat: ha labdát szereztek, a magyar kapuig könnyen eljutottak. Sokat volt pályán a magyar második sor, Angyalos kétszer helyzetig is jutott, eredménytelenül. A vendégeknél többet is pihentek a brazilok, az igazi azeri játékosok is gond nélkül tartották a kétgólos vezetést.

A félidő felénél beszorítottuk Azerbajdzsánt, gól ebből sem lett, amint bejött a brazil sor, Sergio rögtön kapufát lőtt. Az utolsó pár perc is a magyaroké volt, Gyurcsányi helyzeteiből sem lett gól. Öt perccel a vége előtt Balázs is feljött a félpályáig, hogy így kerüljünk létszámfölénybe.

Kozma Mihály kockáztatott, négy perccel a vége előtt időt kért és lehozta a kapust. Trencsényi húzott megkülönböztető mezt, fölénybe kerültünk, kivédekezték. Egy perccel a vége előtt szépíthettünk volna, de Lódi mögé jött a labda. Emberelőnyben sem sikerült mozgatni az azerieket, felálltunk, de nem ment az egyérintős játék, a végére is maradt a 3-1.

Az UEFA futsalban engedi a korlátlan honosítást, azeriek braziljai szinte végig jobbak voltak, tolódásos védekezésüket nem sikerült feltörni, csak pillanatokra szorítottuk be őket, jóformán csak leindításokból sikerült helyzeteket kialakítani. A vendégek óriási önbizalommal játszottak, egy az egyben mindent felvállaltak, átrohantak a magyar csapaton.

Keveset volt nálunk a labda, a magyar csapatból hiányzott az ötlet, alig volt egyéni akciónk. Egyértelmű, hogy a csehek elleni szombati meccsen eröltetni kell az egyérintős játékot, fel kell gyorsulni, egy győzelemmel tovább lehet jutni a háromcsapatos csoportból.

Kozma Mihály: "Kiegyenlített mérkőzést játszottunk, de a gólokat az ellenfél rúgta. A második félidőben sok helyzetet alakítottunk ki, de rossz döntéseket hoztunk a kapu előtt. Ez a játék erőt kell, hogy adjon a csehek elleni szombati összecsapásra, amelyen megpróbáljuk a győzelmet megszerezni."

Jose Alesio Da Silva, azeri szövetségi kapitány: "Nagyon kemény mérkőzés volt, sajnos nem tudtunk eleget edzeni ezen a borításon, de az eredménnyel elégedett vagyok. Remélem, a következő összecsapásunkon már jobban fogunk játszani."

lovifoto képei az Indafotón a meccsről