Négygólos vezetésről esett ki a futsalcsapat

2010.01.23. 22:48

A magyar válogatott 4-0-ra vezetett Csehország ellen a második félidő harmadánál, a csehek kockáztattak, 15 percet játszottak vészkapussal, öngyilkos taktikájuk bevált: előbb megfordították a meccset, majd Gyurcsányi utolsó perces egyenlítése után, 19 másodperccel a lefújás előtt is tudtak még egy gólt lőni. Csehország 6-5-re győzött, ezzel negyeddöntős a magyarországi Európa-bajnokságon.

A honosított brazilokkal felálló, a háromcsapatos Eb-csoportból kiemelkedő Azerbajdzsántól mindkét válogatott kikapott, de a csehek jobban (6-1 és 3-1), így a magyar válogatottnak már egy pont is elég lett volna a nyolc közé jutáshoz.

A kezdőrúgást a világ- és Európa-bajnok francia Christain Karembeu, az Európa-bajnokság UEFA-nagykövete, és a 82-szeres válogatott Garaba Imre végezte el. Kozma Mihály kapitány a magyar bajnok Berettyóújfalu jól védekező sorával kezdett, a válogatott első sora (Madarász, Lódi, Gyurcsányi) a padon ült az első percekben.

A magyar csapat jól, bátran, agresszíven kezdett, 65 másodperc alatt három komoly helyzetünk volt, a közönség tombolt, joggal. A negyedik perc végére a csehek is kijöttek, Balázs védett kétszer. Kozma keverte a sorokat, Lódi és Gyurcsányi mellé Dróthot és Nagy Gábort hozta be, az azeriek ellen nagyot hibázó Tóth Szabolcs nem került a keretbe.

Jegyzőkönyv

Csehország-Magyarország 6-5 (0-2)
Papp László Sportaréna, 7066 néző, v.: Kammerer (német), Marcelino (spanyol)
gól: Resetár (26.), Belej (33.), Dlouhy (35., 38.), Fric (37.), Kopecky (40.), illetve Dróth (6., 25.), Lódi (10., 25.), Gurcsányi (40.)
sárga lap: Blazej (10.)

Csehország:
1. sor: Meller - Dlouhy, Kopecky, Fric, Resetár - cserék: Gercák (kapus), Blazej, Polásek, Havei, Belej, Sláma, Janovsky

Magyarország:
1. sor: Balázs - Trencsényi, Lovas, Nagy T., Angyalos - cserék: Reveland (kapus), Nagy G., Lódi, Sivák, Madarász, Gyurcsányi, Dróth

A cseh védelmet zavarba lehetett hozni, a magyar csapat többet mozgott, jobban játszott: 6. percben a bátran játszó Dróth okos gólt lőtt, mindenki beadást várt, az oldalvonal mellől csőrrel bombázott a bal alsó sarokba.

A félidő felére kiegyenlítődött a játék, hat-hat kapura lövésnél tartottak a csapatok, a csehek letámadással próbálkoztak, Balázs védett kétszer is. A 10. percben a két legjobb magyar hozott össze újabb gólt: a világválogatott Lódi felpasszát Gyurcsányi talppal készítette vissza, Lódi lerázta védőjét és ballal, nyolc méterről a léc alá bombázott. Klasszikus futsalgól, 2-0.

Kozma kapitány az időkérésnél határozott hangon adott utasításokat, a széleken mozogva kellett megbontani a cseheket, hogy a középen érkezők helyzetbe kerülhessenek. Így történt, rövid időn belül Dróth és Gyurcsányi is helyzetbe került, Lódi lövése a gólvonal mögé vágódott le, de nem adták meg, óriási játékvezetői hiba volt. Az ellenakcióból a csehek is óriási helyzetet hagytak ki, bevetődő játékosuk szinte a gólvonalról hibázott.

trencsényi

Dróth és Gyurcsányi fél tucat helyzetet hozott össze a félidő végéig, jól védekeztünk, a csehek nem tudtak felállni, egyéni megoldásokkal próbálkoztak, de félidőben maradt a 2-0.

A második félidő első percében Nagy Tamás állt a kapussal szemben, a helyzet kimaradt, ahogy egy perccel később Trencsényié is. Kozma Mihály továbbra is keverte a sorokat, a változtatás bejött, a csehek - egy védelmi hibából adódott helyzettől eltekintve - nem voltak veszélyesek, a válogatott gond nélkül tartotta az eredményt, sőt, helyzetei voltak.

A 25. percben ismét Gyurcsányi és Lódi csinált bohócot a cseh védőkből, az akció végén Lódi ballal emelt a kifutó kapus mellett a kapuba, 3-0.

A csehek a gól után kockáztattak, rögtön lehozták a kapusukat, de óriásit hibáztak: a 26. percben labdát vesztettek, Dróth a saját térfeléről kapásból emelt az üres kapuba, 4-0.

A nagy hátrányban lévő vészkapusnál maradtak, eredménnyel: még abban a percben szépítettek, az összefutó védők között középről kaptunk gólt, Resetár szépített, 4-1.

A gól után is mezőnyjátékost tartottak a pályán kapus helyett, ebből több magyar helyzet is lett, de a nagyon kocklázatos megoldás a 33. és a 35. percben is gólt hozott, utóbbinál Lódiról pattant Dlouhy elé a labda (4-3). Kozma Mihály időt kért, több lövésre biztatta a csapatot, hiába.

Két perccel a vége előtt bejött a csehek kamikaze-taktikája, Kopecky szó szerint begyötörte az egyenlítő gólt, egy perccel később Dlouhy góljával a vezetést is átvették, továbbjutásra álltak, 5-4 oda.

dróth

Most a magyar csapat hozta le a kapust, eredménnyel, Gyurcsányi góljával 40 másodperccel a vége előtt egyenlítettünk, 5-5, ismét Magyarország volt a továbbjutó.

A csehek időt kértek, megint lehozták a kapust, és szinte azonnal gólt lőttek, Kopecky 19 másodperccel a vége előtt az Eb-negyeddöntőbe lőtte csapatát, az utolsó másodpercekben ugyanis már csak őrült rohanás volt a pályán, érdemi akció nem.

A csoportot a hatpontos azeriek nyerték a hárompontos csehek előtt, Magyarország pont nélkül esett ki a hazai rendezésű Európa-bajnokságról.

Az utolsó centikre nem értünk oda

Kozma Mihály, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Borzasztóan nehéz beszélni egy ilyen szituációban, mivel jól felkészültünk, tudtuk, hogy mit fog csinálni az ellenfél, de egyszerűen az utolsó centiméterekre nem értünk oda. Az élet nem áll meg, megyünk tovább, sajnálom, hogy a hazai közönség nem láthat minket többet."

A csehekkel szembeni negatív mérlegünk tovább romlott, három győzelem mellett egy döntetlenünk és hét vereségünk van. A világranglistán 16. Csehország futsalosai technikailag nem képzettebbek a ranglista-23. magyaroknál, erőnlétükkel, taktikai fegyelmükkel és kockázatos, de sikeres taktikájukkal nyertek.

A negyeddöntőben a B csoport győztesével, a legutóbbi Eb-n döntős, utolsó csoportmeccsükön Ukrajnát 4-2-re legyőző olaszokkal játszanak hétfőn Debrecenben.