Karakas Hedvig és Dudás Miklós a legjobb a juniorok között

2010.01.29. 20:17

Karakas Hedvig cselgáncsozót és Dudás Miklós kajakost választották 2009 legjobb junior sportolójának - a díjakat a péntek esti Héraklész Gálán adták át az Uránia Filmszínházban.

A Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) utánpótlás-nevelési igazgatósága által szervezett ünnepségen a Héraklész Program keretében támogatott 20 olimpiai sportágban tavaly kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért, 14-23 éves versenyzőket és edzőiket jutalmazták.

A nőknél Karakas (Miskolci VSC) azzal érdemelte ki az elsőséget, hogy a tavalyi junior világ- és Európa-bajnokságon arany-, a felnőtt Eb-n és vb-n pedig bronzérmet nyert. Eredményei elismeréseként az Európai Cselgáncs-szövetség a junior nők között 2009 legjobbjává választotta. A férfiak között Dudás (Angyalföldi Vízisport Egyesület) azzal emelkedett a többiek fölé, hogy az ifjúsági világbajnokságon 500 m-en egyesben, valamint a K-4-es csapat tagjaként is az első helyen végzett, 1000 m-en pedig a négyessel második lett.

A 2-4 fős, úgynevezett kiscsapatok kategóriájában az 500 méteren ifi világbajnok női kajaknégyes - Dira Zsófia, Georgopoulou Alexandra, Fónagy Veronika és Groholy Orsolya -, illetve a junior vívó vb-n győztes férfi kardcsapat - Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gáll Csaba és Puy Sebestyén - lett a legjobb.

A nagycsapatoknál csak egy győztest hirdettek, itt a magyarországi U19-es Európa-bajnokságon ezüstérmes női kézilabda-válogatott érdemelte ki az elsőséget.

A gálán a sportágak legjobb fiú és leány versenyzői is kaptak díjat, így összesen 62 fiatal sportoló részesült elismerésben.

A Héraklész Program keretében jelenleg mintegy 1800 sportoló kap rendszeres állami támogatást, ők 2009 korosztályos világversenyein összesen 165 érmet (55-55-55) nyertek.

Férfi egyéni összetett:
1. Dudás Miklós (kajakos)
2. Demeter Gergely (öttusázó)
3. Szilágyi Áron (kardvívó)

Női egyéni összetett:
1. Karakas Hedvig (cselgáncsozó)
2. Dira Zsófia (kajakos)
3. Kovács Sarolta (öttusázó)