MOB-alapítvány edzőtovábbképzésre

2010.02.01. 09:54

A héten megkezdődik az edzőtovábbképzést támogató Magyar Sporttudomány Alapítvány létrehozásának előkészülete, illetve a pályázati feltételek kidolgozása, így akár már a tavasz folyamán be lehet majd nyújtani az első igényeket.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Testnevelési Egyetemen, az edzőtovábbképzésről rendezett pénteki konferencián jelentette be, hogy Molnár Zoltánnal, a testület főtitkárával egyeztetve úgy döntöttek, húszmilliós tőkével létrehoznak egy alapítványt. Az alaptőkét a MOB adja, de Schmitt további támogatók bevonása várható. Az elképzelés szerint minden sportszervezet pályázhat, amely edzőképzésre, továbbképzésre, szakkönyv-publikálásra kíván áldozni, hogy az edzők figyelmét, tudását, motivációját tovább növelje.

Schmitt Pál - a MOB honlapjának beszámolója szerint - a jelenlegi helyzetet elemezve többek között arról beszélt, hogy nagyjából 5000-re tehető a Magyarországon valamilyen formában munkálkodó edzők száma, miközben három évtizede még tízezres nagyságrendről lehetett beszélni. Igaz - amint azt megjegyezte - azóta a munkát adó klubok száma is megfeleződött, s lett 4500-5000 egyesületből 2500. Az ötezres edzői karból csupán 200-an lehetnek azok, akik fő hivatásként edzősködnek

„A kiválasztottak kétszázas tábora részesül a különböző juttatásokban, Gerevich-ösztöndíjban, a Bay Béla-program támogatásában, a Héraklész-programban, életjáradékban. Azaz az ötezerből kétszázan vannak rendben – a fohász most a 4800 szakemberért szól. Ők ugyanúgy reggel kelnek, ott vannak a hétvégén a pálya mellett, szülők helyett szülők, pszichológus helyett pszichológusok, orvos helyett orvosok” - tette hozzá a MOB-elnök, aki egyúttal leszögezte: a magyar sportsikerek titka egyértelműen az edzők tudásában keresendő, a rendelkezésre álló pénz ugyanis közepes mennyiségű, a létesítmények színvonalának átlaga szintén közepes, és hasonló a helyzet a sportegészségügyi háttérrel, a kutatómunkával, az eredményességet tekintve Magyarország mégis az első tíz-húsz nemzet között van.