Harmadikok a férfi kardozók a budapesti GP-n

2010.02.07. 14:42 Módosítva: 2010.02.07. 14:42

A harmadik helyen végzett vasárnap a magyar válogatott a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardcsapat Világkupa-versenyen.

A budapesti Tornacsarnokban és Nemzeti Sportcsarnokban - a MOL Kupáért - rendezett versenyen 18 ország együttese indult. A Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Iliász Nikolász, Decsi Tamás négyes a hiányos 32-es táblán nem vívott, majd a 16 között öt tussal verte a lengyeleket, a negyeddöntőben pedig néggyel az amerikaiakat. A fináléba jutásért a világbajnok románokon kellett volna túljutni, ez azonban nem sikerült, így az utolsó mérkőzésen a bronzérem volt a tét, melyet a magyarok a franciákkal szemben meg is szereztek.

A hazai vívók így két harmadik hellyel zárták a hétvégét, a szombaton véget ért egyéni Grand Prix-n ugyanis Iliász állhatott fel a dobogó alsó fokára.

"Jó eredménynek tartom, hogy két érmet szereztünk az év első GP-jén - mondta értékelésében Nébald György szövetségi kapitány. - Ahogy a versenyt felvezető sajtótájékoztatón is említettem, nem volt egyszerű a helyzetünk, mert a hazai közönségnek és a szponzornak is meg kellett felelni, miközben a csapatversenyben a fiataloknak próbáltam lehetőséget adni. A londoni olimpiát szem előtt tartva ez az utolsó év, amelyben még lehet kísérletezni, aztán amikor élesbe fordulnak a dolgok, ilyesmire már nem lesz lehetőség. Ezzel együtt, amint azt pár napja jeleztem, a következő versenyen, Moszkvában Nemcsik Zsolt is benne lesz a csapatban. Hogy kinek a helyén, azon még gondolkodom. Iliász Nikolász két bronzérme nagyon kellemes meglepetés és remek eredmény, már csak azért is, mert ő még jövőre is juniorkorú."

A döntőben, amelyben az elmúlt évi vb fináléjának két résztvevője, az olasz és a román válogatott küzdött meg egymással, csakúgy, mint Antalyában, ezúttal is utóbbi győzött.

A végeredmény: 1. Románia (Rares Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Gelu Florin Zalomir, Nicolae Alexandru Sireteanu), 2. Olaszország (Aldo Montano, Diego Occhiuzzi, Giampiero Pastore, Luigi Samele), 3. Magyarország (Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Iliász Nikolász, Decsi Tamás), 4. Franciaország, 5. Kína, 6. Egyesült Államok, 7. Oroszország, 8. Spanyolország