Tökösen nyert a New Orleans Saints Super Bowlt

2010.02.08. 00:10 Módosítva: 2010.02.08. 04:23
10:0-ról fordítva nyert a New Orleans Saints a Super Bowlon az Indianapolis Colts ellen 31:17-re. A második félidő tökös húzása megfordította a meccset, az alapszakasz négyszeres MVP-je, Peyton Manning eladta a labdát, belebukott.

A négyszeres alapszakasz MVP, Peyton Manning és az Indianapolis Colts jól kezdte a mérkőzést, egy mezőnygóllal és egy touchdownnal 10:0-ra elhúztak, a Saints ijedten és bátortalanul játszott.

A második negyedben a Saints változtatot támadóstratégiáján, de ez csak egy mezőnygólra volt elég. Később 4. kísérletre megpróbáltak touchdownt elérni a mezőnygól helyett, ami nem sikerült, az így elszórt három pont súlyos veszteségnek tűnt. Nem sokkal a félidő vége előtt még egy mezőnygólt elért a Saints, ezzel módosították az eredményt 10:6-ra, mert Manningék nem voltak hatékonyak a támadásban, az irányító mindössze 97 yardot passzolt az első félidőben.

A második félidőre változtatnia kellett a New Orleansnek, és ők úgy döntöttek, nem adják vissza  a labdát a Coltsnak (onside kick). A nagyon kevés sikerrel kecsegtető, szuperkockázatos akció után megszerezték a labdát, ez az egész meccset meghatározta, innentől az történt, amit a Saints és irányítója, Brees akart.

A New Orleans a harmadik negyed első harmadában elég gyorsan az elkapó Thomas segítségével touchdownt ért el, majd nem sokkal később a Colts jól váltogatva a támadásokat egy futó touchdownt ért el, ekkor 17:13 volt az Indianapolisnak. A negyed végén egy mezőnygóllal 17:16-ra jött fel a Saints.

A negyedikben a Colts kihagyott egy később különösen fontosnak tűnő mezőnygólt 51 yardról, majd a Saints átvonult a Colts védelmén, végül Shockey kétyardos elkapásával 17:24-re alakult az eredmény, mert a touchdown után egy hihetetlen, nyakraesős elkapással Moore még két pontot tett hozzá a Saints eredményéhez.

Ezután Manningnek kellett következnie, aki magabiztosan vezette csapatát, amíg a Saints védője el nem lopta egy passzát, amit vissza is vitt egy touchdownra, 74 yardos visszahordása a Super Bowl-ok történetében a negyedik leghosszabb volt.

Az eredményen az Indianapolis Colts már nem tudott változtatni, a Saints 31:17-re nyert. A meccs legjobbjának Drew Breest választották, aki beállította Tom Brady passzrekordját, 39-ből 32 sikeres passza volt, összesen 288 yardot passzolt.

Élő közvetítésünk

Példátlan felvezetéssel készült az amerikai média a 44. Super Bowlra, az NFL hivatalos tévéje nyolc és félórás műsorfolyammal kedveskedett a rajongóknak - ezt vette át az itthon is látható ESPN America - amiből mindent meg lehetett tudni a két csapatról, hol éjszakáztak, mit mondott Peyton Manning a csapattársaknak és miért fogja elsöprő rohamokkal kezdeni a meccset a Saints támadósora. A kis színes bejátszások közül a legjobb az volt, amiben mutattak egy Colts-rajongót, aki a csapat játékosainak aláírását gyűjti - a testén. Ma például ketten írták alá a vádliját illetve a könyökét, és hogy, hogy nem, pont volt egy ráérő tetoválóművész a közelben, aki azon nyomban ki is varrta a szignókat. És ha már példátlan események: a Super Bowlt hivatalosan is egyes kockázatú eseménynek nyilvánították a belbiztonsági szervek (ennél magasabb fokozat csak az elnök védelme), a rendezők pedig állítólag hatmillió dollárt költöttek a biztonság szavatolására.

Forrás: NFL.com

A 44. SB-on játszott az egyik legfontosabb védőjátékos, Dwight Freeney, viszont  kimaradtak a következők:

New Orleans Saints: Chase Daniel (QB), Adrian Arrington (WR ), Darnell Dinkins (TE), Lynell Hamilton (RB ), Tory Humphrey (TE ), Jamar Nesbit (G), Paul Spicer (DE), Anthony Waters (LB).

Indianapolis Colts: Ervin Baldwin (DE), Colin Cloherty (TE), Samuel Giguere (WR), John Gill (DT), Fili Moala (DT), Mike Pollak (G), Michael Toudouze (OT), Adam Vinatieri (K).

Az időjárásjelentés szerint 36 kilométeres széllökések fújtak a meccsen, ettől eltekintve az idő jó volt. Mindkét csapat fedett stadionban játssza hazai meccseit, senki nem élvezett előnyt a nyitott stadion miatt.

Az amerikai elnök, Barack Obama az NFL történetének talán egyik legjobb irányítója, Peyton Manning miatt Colts győzelmet várt, a Saints a 2005-ös Katrina hurrikán miatt érdemelte volna meg.

Élőben

00:10 - A Chicago Bulls legendás bevonuló zenéjére (Alan Parsons Project) jött be a New Orleans Saints.

00:12 - A Colts Who-ra futott be. Peyton Manning negyedszer nyerte meg az MVP-címet.

00:16 - A Walter Payton-díj, amit az év sportolója kap, idén Brian Watersnek jár.

00:18 - Queen Latifah elénekelte az America The Beautiful című dalt, nem volt jó, a dallamba és a szövegbe is belesült.

00:21 - A fehér ruhás, szőke és szép, ötszörös Grammy-díjas Carrie Underwood elénekelte a himnuszt egy félelmetes méretű amerikai zászló előtt. A játékosok kihűltek és sírtak.

00:26 - A pénzfeldobásban a Hírességek Csarnokába beválasztott urak segítettek. Emmit Smith dobott, a Saints nyerte. Az eddigi SB-okban húsz alkalommal nyert a pénzfeldobást megnyerő és huszonháromszor kikapott. 13 tosst nyert az nfc zsinórban, ebből 9 bukta.

00:30 - A Colts kickoffja után a Saints kezdett támadni.

Első negyed

1. perc: Első play: futás.Próbálkoztak Breesék egy hosszú passzal, de nem jött össze, nincs first down.

3. perc: Peyton Manning első passza sikeres. Egyébként az ESPN szakértői szerint mivel Brees nem túl magas, siettetni fogják végig.

4. perc: Manningnek van helye dobni, nagy a zseb, megvan az első first down.

6. perc: Austin Collie szép elkapása mutatja, nagyon megtervezték az első támadást. Főleg passzolnak, kevés futás Addai-jal. Közel a red zone.

8. perc: Mezőnygólt kell rúgni, mert Pierre Garcon nem kapta el a labdát. Matt Stolver, a SB-ok történetének legidősebb játékosaként megszerezte a field goalt. 3:0. A Colts hosszú passza ellen trükkösen átmozgatta a két safety-t a Saints.

Az NFC eggyel több bajnokot adott, mint az AFC.

9. perc: Majdnem fumble! A Saints majdnem elrontotta visszahordását, de mázlijuk volt.

Reggie Bush elkapta Brees passzát, majd ketten blokkolták Freeney-t.

Colstont pofán dobták labdával.

4&7-nél puntolnak. És elég jól: 3 yardról jön a Colts.

A Saints izgul, nem találja a saját játékát, az elkapók nem kapnak el semmit, futásuk eredménytelen.

10. perc: Manning többször választott futást, Addai simán megcsinálta a first downt, 16 yardot futott. Újabb rossz passz után megint Addai futott, most 11 yardot.

14. perc: 3&1-nél középső futást választott Manning, Addai 23 yardot futott. A Saints 23.yardjánál álltak meg.

15. perc: Touchdown! Garcon 19 yardos elkapása után 9:0. Stolver berúgta az extrát, 10:0. Hol a Saints?

Minden idők leghosszabb játéksorozata volt (scoring drive) ez a Coltstól holtversenyben, 96 yard.

30 másodperc van hátra az első negyedből, de a Colts nagyon erősen kezdett. A legnagyobb különbség, amiről felálltak, az mínusz 10 pont volt.

Az első negyed végén levonhatjuk a következtetést, hogy nem véletlenül a Coltsot tartották esélyesebbnek. A Saintsnek változtatatnia kell a hozzáállásán, mert így csúf vége lesz.

Második negyed

1. perc: Jól jön előre passzokkal a Saints, még segít nekik a Colts védője, aki játéktéren megütötte, így 15 yard büntetést kaptak.

ESPN kommentátor: "Az a vastag vonal arra van, hogy a pályát jelezze, ha ezt valaki nem látja, ne focizzon."

3. perc: Thomas 9 yardos elkapása után futnak.

4. perc: Brees Colstonnak passzolt, aki végre elkapott egy labdát, itt van az ideje, egész szezonban ellenállhatatlan volt a támadásuk, de rengetegszer volt mázlijuk, ugye.

3&4-nél a sérült bokájú Freeney sackelte Breest, egykézzel verte a földre az irnyítót.

5. perc: Field goal jó. 10:3

Freeney kilencedik sackje volt a rájátszásban, minden idők legjobbja.

Manning 88 yardot passzolt, Addai 55-öt futott, Brees 63-at, de elkapásban és futásban sincsen kiemelkedő alak.

8. perc: Colston seggre fejelte Bullitot a 10 yardos elkapása után. Szép drive! Az eddigi oldalvonali szurkolóként ismert Moore 26 yardos elkapása után közel a red zone.

12. perc: Colston megint elkapta a pálya közepén, majd elverekedett a Colts 3. yardjára. Ez a játék kell.

Rosszkor jött a false start. 2&goal: Thomas egy yardnyira megközelítette a gólterületet. Hatszor voltak a red zone-ban a Saints támadói, mind a hatszor TD-t értek el a rájátszásban.

A Saints kockáztatott: Colston elkapása után többször megpróbáltak futással touchdownt elérni, de mindannyiszor visszaverték a Colts védői. Negyedikre is nekimentek a mezőnygól helyett, ami biztos 3 pontot ért volna, de megint nem sikerült. Marad a 10:3.

43  másodperc van hátra, Manningék elrúgják a labdát, még van esélyük egy touchdownra. Henderson 19 yardos elkapásával mennek előre.

Hat másodperccel a vége előtt a Saints most mezőnygólt rúg 44 yardról, így 10:6 a félidő. Milyen jó lett volna berúgni az előzőt is, akkor csak egy pont lenne.

Félidő

A Who zenél, a színpaduk eszméletlenül néz ki, pár perc alatt pítették fel a pálya közepére, és annak semm

i baja nem lesz, üzenjük a Népstadion gyepmesterének. A Who borzalmas, a közvetítésben el van csúszva a hang és a kép, legyen vége.

Statokat böngészünk: Brees 162 yardot passzolt (16/22), Manning meglepetésre csak 97 yardot (10/16). Meglepetésre a várakozással szemben sokat fut a Colts, Addai 60 yardot szorgoskodott össze.

Harmadik negyed

1. perc: Tökös Saints-legények on side kick-kel kezdték a félidőt, vagyis rövidet rúgtak, hogy megszerezzék a labdát. Kockáztattak és örülhetnek.

2. perc: három jó passz, sehol nincs a Colts, félelmetesen dominál a Saints. Csak passzok, csak középre. Végre döntő van!

ESPN szakértői szerint rászóltak az elkapókra, hogy forduljanak szembe a labdával.

4. perc: Touchdown! Thomas 16 yardos passz elkapása után befutott. 10:13.

5. perc: Manningék jönnek előre rövid passzokkal, meg Addai-futásokkal.

7. perc: Dallas Clark elképesztő labdát kapott el, közel a gólterülethez a Colts.

8. perc: Touchdown! Addai 4 yardos futása után 17:13. Eddig a Colts futója az X-faktor, annyira nem számított senki ilyen erős futójátékra.

A szakértők azt jósolják, hogy ezen a SB-on lesz a legtöbb pont, mert megállíthatatlanok a támadók. 75 pont volt  a 29. SB-on a San Francisco 49ers San Diego Chargers elleni meccsén: 49:26.

13. perc: A rúgó, Hartley 47 yardos mezőnygóljával 17:16-ra módoította az eredményt.

Ha négy pont, vagy kevesebb a különbség, akkor hét meccset nyert a Colts és semmit nem veszített.

Negyedik negyed

1. perc: Garcon szép elkapása után seggre fejelte a védőt.

3. perc: Negyedikre is megpróbálják Manningék, mert két yardot kell hozniuk. A kevésbé foglalkoztatott Reggie Wayne futott egy slantet, és megvan a first down.

5. perc: Stover kihagyta az 51 yardos mezőnygólt.

Itt emlékezzünk meg erről a mondásról: "No doubt — offense sells the tickets, but defense wins the championships" - Dave Thorson.

8. perc: Brees Colston és Bush segítségével reményt keltően halad előre. 20 yardon belül vagyunk, Thomas elkapta, így 5 yardon a Saints.

Jeremy Shockey kétyardos elkapása után 17:22-re vezet a Saints. Kétpontos kísérlettel próbálkoztak, de kirúgták a játékos kezéből a labdát. Reméljük, bedobják a piros zászlót, hogy megviszgálják az akciót.

Challenge eredménye: megvan a 2 pont, az edző újabb jó döntése! 17:24 a Saintsnek. Moore háttel berepülve érte el.

32 sikeres passzal beállította a Saints iránítója a Tom Brady passzrekordját.

10. perc: Manning majdnem eladta a labdát, de leginkább halad előre.

12. perc: Eladta a labdát Manning, Tracey Porter szedte le a passzt és hordta vissza touchdownra, így 17:31! 74 yardos visszahordása a SB-ok történetében a negyedik leghosszabb. Mínusz tízről fordítottak. Itt a Saints himnusza, hallgassuk meg.

A Coltsnak 2:38 perce van hátra, hogy ledolgozzon két touchdownt.

13. perc: Austin Collie 41 yardos elkapása esélyt jelenthet egy gyors TD-re.

Stat: amelyik csapat védő egysége TD-t ért el, az tizenegyszer nyert.

Szükségtelen keménységért már a Saints 4 yardján a Colts. Majdnem eladta megint Manning, helyette támadó szabálytalanságot fújtak. Manning passza nem jó, a futás nem jó, a passz nem jó.

15. perc: 44 másodperc van hátra, a Saintsnek csak térdelnie kell kétszer és megnyerik a Super Bowlt.

A végeredmény: 31:17 a New Orleans Saints javára.