Harminc ország birkózói indulnak Magyar Arany Nagydíjon

2010.03.03. 13:46

Harminc ország csaknem háromszáz versenyzője vesz részt a hétvégén, Szombathelyen, a Savaria Arénában sorra kerülő Magyar Arany Nagydíj kötöttfogású birkózóversenyen - jelentette be a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján Szombathelyen Hegedűs Csaba, a hazai sportági szövetség elnöke.

Öt olimpiai bajnok - két athéni győztes és három pekingi aranyérmes - is indul a versenyen, amelynek egyik különlegessége, hogy 60 és 66 kilogrammban az előzetes nevezések alapján szőnyegre lép mindenki, aki a pekingi olimpián dobogóra állhatott. Az orosz Albijev, illetve a francia S. Guénot mellett a két második helyezett, illetve a négy bronzérmes a szombathelyi közönség előtt is összeméri erejét. Szombaton a 60, a 74, a 84 és 120 kg-os súlycsoport küzdelmeit rendezik, vasárnap pedig az 55, a 66 és a 96 kilósok küzdenek meg egymással.

A legutóbbi három világbajnokság aranyérmese vár az Európa-bajnok Bácsi Péterre, eljön ugyanis Szombathelyre az ukrán Vodimir Scsackih (2006), a bolgár Javor Janakiev (2007), illetve a török Selcuk Cebi (2009).
Hegedűs Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, a szombathelyi GP mára már a nemzetközi versenyek között is legrangosabbak közé emelkedett, ezt jelzi a részvevő országok és versenyzők nagy száma is. Hozzátette: Japánból és idén először Indiából is érkeznek versenyzők a megmérettetésre, amelynek súlyát tovább növeli, hogy az olimpiai felkészülés félidejére esik