A MOB nevét használták az olimpiai jegycsalók

2010.03.04. 13:04 Módosítva: 2010.03.04. 13:13
Két magyar származású üzletember a Magyar Olimpiai Bizottságra hivatkozva ígért belépőket a vancouveri téli olimpiára, csaknem hatszázmillió forintot csaltak ki üzleti partnerüktől. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság belső vizsgálatot indított, a MOB és hivatalos utazási irodája, a jegyértékesítést is bonyolító Pegazus Tours mindent cáfol.
David Bunevacz
David Bunevacz

Egy sporteseményekre szóló jegyek értékesítésével foglalkozó amerikai vállalkozó, Gene Hammet bejelentése után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) belső vizsgálatot rendelt el, mert a gyanú szerint visszaéltek a vancouveri téli olimpia belépőjegyeivel.

Amerikai sajtóértesülések szerint Gene Hammet apával és fiával, Joseph és David Bunevacz-cal állt kapcsolatban, akik azt állították, kiváló kapcsolataik révén néhány európai olimpiai bizottságtól, köztük a magyar és a spanyol olimpiai bizottságtól összesen 17 ezer jegyet tudnak szerezni az olimpiára, a legnagyobb érdeklődéssel várt eseményre. A hokidöntőre például 426 belépőt ígértek. Joseph Bunevacz a Magyar Olimpiai bizottság külső marketingkapcsolataiért felelős tisztségviselőjének és a Pegazus Sport Tours egyik vezetőjének adta ki magát.

Hammet 2,9 millió dollárt fizetett ki előre Bunevaczéknak, nem gyanakodott, hiszen már üzletelt velük korábban is: a 2008-as pekingi olimpián 200 ezer dollár értékben vett tőlük belépőket. A két magyar származású férfi azonban eltűnt a pénzzel, mire Hammet feljelentést tett ellenük.

Hammet elmondta, az olimpia előtt a saját költségén - állítása szerint a Pegazuson keresztül - kiutaztatta ősszel a két férfit Vancouverbe, ahol tartózkodásuk minden költségét állta, mert bízott benne, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét tud majd jegyeket szerezni tőlük.

A vizsgálat megindult, Jacques Rogge NOB-elnök kijelentette, tudomása van arról, hogy bizonyos országokban az olimpiai bizottságoknál visszaélnek a jegyekkel. A helyi szervezők elnöke, David Cobb annyit tett hozzá, egyelőre nincsenek bizonyítékaik.

A MOB nem foglalkozik jegyértékesítéssel

„Már az olimpia helyszínén három órát beszélgettünk a seattle-i lap egyik újságírójával, kár, hogy csak pár mondatot idézett belőle. A lényeg: a Magyar Olimpiai Bizottság 2000 óta nem foglalkozik a jegyek értékesítésével, mert ez nem tartozik a profiljához, illetve, amíg foglalkozott vele, addig milliós veszteséget okozott. Miután Molnár Zoltán, jelenlegi főtitkár ügyvezető igazgató lett, az első lépéseinek egyike épp ez volt, megszüntette a jegyek értékesítését, mert nekünk ez nem feladatunk, és partnerünket, arany fokozatú támogatónkat, a Pegazust bíztuk meg a kizárólagos értékesítéssel."

vancouver450

"A MOB eddig egyértelmű bizonyítékot visszaélésre nem látott ebben a homályos ügyben, de ha komolyan sérülhet a jó hírneve, akkor feltétlenül megteszi a szükséges lépéseket. Nyomozásba természetesen nem akarunk bonyolódni, mert az sem feladatunk” – mondta Csurka Gergely, a MOB szóvivője.

Nem adtak jegyeket Bunevacznak

A Pegazus a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási irodája, sportigazgatója, Kamuti Balázs egyértelműen kijelentette, a cégnek már nincs köze a két Bunevaczhoz, akik jogosulatlanul használják az utazási iroda nevét, logóját, levélpapírját. Az elmúlt olimpiákon szállást vettek közreműködésükkel, Athénben a cateringet is ők szervezték, de a Pegazus sok éve minden kapcsolatot megszakított a két magyar származású vállalkozóval, akiktől a cég soha nem vett olimpiai jegyeket, és el sem adott nekik belépőket.

Kamuti elmondta, Magyarország összesen 1632 jegyet kapott Vancouverre (a szintén szóba hozott spanyolok 1352-t), ebből 120 darab nem sporteseményekre, hanem a városba szervezett éremátadókra érvényes tiszteletjegy volt, ezeket ingyen kapták, és ingyen adták tovább. A jégkorongtornára Magyarország (mint minden olyan ország, ami nem szerepelt) csak a csoportmeccsekre kapott jegyeket.

Hamis leleplező dokumentumok

A Seattle Times - mely Kamutit is felhívta az ügyben - cikkében leleplező dokumentumokat mutat, a Pegazus vezetője ezeket is tételesen cáfolta. Bunevaczék levelezésükben a Pegazus Sport Tours Kft. fejléces levélpapírját használják "Pegazus Sport Tours & Marketing Asia" felirattal. A láblécben a saját pekingi címüket, elérhetőségüket, ugyanakkor a www.pegazus.hu webcímet, az utazási iroda magyar regisztrációs számát megadva, holott a "Pegazus Sport Tours Kft.-nek soha semmilyen kapcsolata nem volt a Pegazus Sport Tours & Marketing Asia céggel, így teljesen jogosulatlanul és rosszhiszeműen használják ezeket a levélpapírokat."

"2008. október 7-én David Bunevácz visszaigazolta a megrendelt jegyeket, pedig a VANOC (vancouveri szervezőbizottság, a jegyek értékesítéséért felelős szervezet) 2008. október 17-én zárta le az előrendeléseket, és közel két hónap múlva, 2008. december 4-én küldte meg az elsődleges visszaigazolást a Pegazusnak. A MOB nem rendelt semmilyen jegyet, nem kapott semmilyen visszaigazolást.

vancouver451

2008. október 8-i levelében a 2012-es londoni olimpia jegyeiről ír, a LOCOG (londoni szervezőbizottság) legkorábban 2010 negyedik negyedévében hozza nyilvánosságra a jegyek számát, árait, elérhetőségeit és csak ezután köti majd meg a jegyértékesítési szerződéseket.

2008. október 30-i levelében részletezi 15 fő vancouveri utazásának költségeit, sem a Pegazus Sport Tourstól, sem a MOB-tól senki sem járt ebben az időszakban Kanadában. Leírja, hogy a vendégeket azért a Four Seasons-szállodákban helyezte el, mert a Pegazusnak ezzel a szállodával van szerződése, itt vannak foglalásai az olimpia idejére. Egy magyar vendég sem szállt meg sem a vancouveri, sem a whistleri Four Seasons-hotelekben. A Pegazus Sport Toursnak - a VANOC-on keresztül - a Fairmont-szállodalánc két hoteljében, valamint a Pacific Palisadesban és a Marriott Pinacle-ben voltak foglalásai" - sorolta Kamuti.

Bunyevácz Dávid egyébként büntetett előéletű, a Fülöp-szigeteken a kozmetikai iparban elkövetett csalássorozata miatt letartóztatási parancs van érvényben ellene, az Egyesült Államokban is volt már büntetve. Los Angelesben a 90-es évek elején három, egymástól független bűnügyben is letartóztatták, betörésért és nagy értékre elkövetett lopásért letöltendő és felfüggesztett börtönt kapott.