8 tanár vehette át a Tehetséggondozásért-díjat

2010.03.17. 17:41

Nyolc tanár és edző vehette át szerdán a MOL Tehetséggondozásért díját, amelyet az Új Európa Alapítvány idén harmadik alkalommal ítélt oda. Az alapítványa olyan szakemberek munkáját jutalmazza, akik nagyban hozzájárulnak a fiatal tehetségek felfedezéséhez és elindításához. A díjazottakat a 2009-ben beérkezett közel 300 jelölt közül választotta ki a kuratóriuma.

"A MOL Tehetséggondozásért díj erkölcsi és anyagi elismerés egyben, melynek értéke személyenként 500.000 forint" - hangsúlyozza az alapítvány közleménye. Somlyai Dóra, a Mol csoport kommunikációs igazgatója köszöntőjében azt emelte ki, hogy a tanárok és edzők kezében van a jövő tudósainak, művészeinek és olimpikonjainak, Magyarország sikerének kulcsa. A díjjal az ország tanárai, edzői áldozatos munkáját szeretné megköszönni az alapítvány.

A MOL Tehetséggondozásért 2009. évi díját olyan sportszakemberek vehették át, mint Herendi Iván asztalitenisz-edző, Kálóczi József karate-edző, Némethné Érfalvy Nóra ritmikus sportgimnasztikai edző és Tóth Sándor atlétika mesteredző. A tanárok közül Farkas László fizikatanár, Molnár Tamás kémia-biológia szakos tanár, Nádas Imréné néptánc-pedagógus és Pásztó András magyar tanár vehette át az elismerést.

A díjátadón az Új Európa Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. Baán László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a MOL Tehetségtámogató program immár hatodik éve segíti a fiatalokat a sport, a művészet és a tudomány területén. A Sport kategória idei pályázatára 2010. április 6-ig jelentkezhetnek olyan 10-18 év közötti fiatalok, akik kiemelkedő teljesítményt értek el országos vagy nemzetközi versenyeken, de továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük. A művészeti-tudományos kategóriára ősszel lehet majd pályázni. A két kategóriában összesen 47 millió forintot fordítanak a fiatalok támogatására.

2010-ben is fogadja az alapítvány a MOL Gyermekgyógyító programja keretében azoknak a nonprofit szervezeteknek a pályázatait, amelyek krónikusan beteg gyermekeknek szerveznek művészeti- és élményterápiás programokat. E program támogatási kerete a korábbi évekhez hasonlóan 43 millió forint. A díjátadón fellépett Érdi Tamás zongoraművész, akinek tanára Hornyánszkyné Becht Erika egy évvel korábban kapta meg az alapítvány elismerését.