A kardozók voltak a hazai vívósport tavalyi legjobbjai

2010.03.18. 16:27

A tavalyi teljesítmények alapján a vívósport hazai legjobbjait - versenyzőket, edzőket, csapatokat, szakosztályt, versenybírót - díjazott csütörtökön a sportági szövetség (MVSZ) Budapesten. A kategóriák felében a kard szakág képviselői vehettek át jutalmat. Amint az már korábban ismertté vált, a 2009-es év legjobb vívója a férfiak mezőnyében Decsi Tamás, a nőkében pedig Nagy Orsolya lett, mindkét kardozó bronzérmes volt az antalyai világbajnokságon.

Az év csapata címet a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású világbajnoki második férfi párbajtőr-válogatott érdemelte ki. A kerekesszékesek közül a tőrben és párbajtőrben Európa-bajnok Juhász Veronika teljesítményét értékelte a legtöbbre vívószövetség.

Az ünnepségen Erős János, az MVSZ elnöke többek között arról beszélt, hogy a 2008-as olimpia után felmerült a kérdés: a pekingi szereplés csak kisiklás volt, vagy egy tartósnak bizonyuló, kedvezőtlen folyamat egyik megnyilvánulása. „Erre határozott válasz érkezett, a magyar vívók különböző korosztályok világ- és Európa-bajnokságain összesen 28 érmet, köztük tíz aranyat, hét ezüstöt és 11 bronzot nyertek 2009-ben" - összegzett a szövetségi vezető, majd hozzátette: "Csak a siker adható el a szponzoroknak, így a jó eredményekből az egész vívósport építkezik.”

További díjazottak:

Az év junior vívója: Szilágyi Áron és Pető Réka

Az év utánpótláscsapata: férfi junior kardválogatott (Szilágyi, Iliász Nikolász, Gáll Csaba, Puy Sebestyén)

Az év legjobb kadett vívója: Budai Dorina

Az év szövetségi kapitánya: Nébald György

Az év edzője: Decsi István

Az év legjobb edzője junior korosztályban elért eredmény alapján: Somlai Béla

Az év legjobb edzője kadett korosztályban elért eredmény alapján: Budai István

Az év legjobb edzője kerekesszékes kategóriában elért eredmény alapján: László Dezső

Az év legeredményesebb csapatának edzői: Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor

Az év legjobb versenybírója: Kaposvári Zsolt

Az év legeredményesebb szakosztálya: Budapesti Honvéd SE