Del Piero és a nem spártai 300

2010.03.20. 12:16

Egy évvel ezelőtt egy olasz csatársztár spártai egyszerűséggel elért 300-as gólrekordjáról emlékeztünk meg, most egy másik fenomén (Il Fenomeno Vero) érte le ezt a mérföldkövet. Alessandro Del Piero a hétvégén belőtte 300., majd öt perccel később a 301. gólját a Juventusban, azaz Filippo Inzaghihoz hasonlóan duplázva érte el a rekordot, de a két csatár közti hasonlóság itt véget is ér.

Del Piero egészen más típusú játékos, mint a Tizenhatos Tábornoka. Nem befejező csatár, így még szebb eredmény, hogy ő is elérte a 300-as határt, de ő mellette számtalan gólpasszt is kiosztott a csapattársainak. A Juventus legendája gyakorlatilag mindent megnyert a torinóiakkal, az pedig, hogy 2010-ben is ő a Juve legjobb játékosa, egyrészt zsenialitásának bizonyítéka, másrészt a hitvány Juventus komoly kritikája.

Del Piero
Del Piero

Del Piero 35 évesen már nem gyors, de erényeit ugyanúgy állítja az imádott csapat szolgálatába, mint amikor 1993-ban először lépett pályára a Juventusban. A torinói óriásklubbal végigélte az elmúlt 17 év minden sikerét és bukását, soha nem került komolyan szóba, hogy elhagyja a klubot, még akkor sem, amikor a csapatot a bundabotrány miatt 2006-ban a másodosztályba száműzték. Ehelyett gólkirály lett a Serie B-ben is, majd egy évvel később a visszajutó csapattal megismételte ugyanezt az első osztályban is.

Alessandro Del Piero dicsőséglapja

Juventus: Olasz bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes, UEFA Szuperkupa-győztes, Interkontinentális Kupa-győztes
Olasz válogatott: világbajnok, U21-es Európa-bajnok
Egyéni: Bajnokok Ligája-, Serie A-, Serie B-, és Coppa Italia-gólkirály, az Év Játékosa Olaszországban (1998, 2008), FIFA Top 100-tag, az Ordine al Merito della Repubblicana Italiana lovagja.

A 300-as határt minden idők egyik leggyengébb Juventusában érte el, de a góljain egyáltalán nem látszik, hogy vele is szaladna az idő. Diego Maradona mondta róla, hogy „Del Piero igazából soha nem fog kiöregedni”, amit a hétvégén a 300.-kal kevésbé, a 301.-kel már sokkal inkább bizonyított: ehhez a lövéshez olyan tökéletes rúgótechnika kell, mint az övé.

Egy Del Piero-léptékű sztárnál komoly eredmény, hogy nincsenek ügyei, nem szerepel a pletykalapok címlapján. Titokban vette feleségül csapattársa, Nicola Amoruso húgát 2005-ben, akivel 1999 óta vannak együtt, két gyermekük született. Signora Del Piero a Siena elleni meccsen is ott volt a díszpáholyban, és "300" feliratú pólóban ünnepelte a csatár barátaival a történelmi gólt. Öt perccel később azt is bizonyította, hogy jól ismeri férjét: Del Piero következő góljánál az egész díszpáholy háttal a pályának ugrált, a pólójuk hátán a "301" felirattal.