Bessenyei Péter harmadik lett Abu Dzabiban

2010.03.29. 09:44 Módosítva: 2010.03.29. 09:44

Besenyei Péter nagyszerű repüléssel ismét dobogóra állhatott a hétvégén a 2010-es Red Bull Air Race gyorssági műrepülő világbajnokság szezonnyitó futamán Abu Dzabiban. Rettenetes hőségben, 40 fokban, erős szél mellett eseménydús csatában végül a harmadik lett a magyar pilóta. A 2009-es címvédő brit Paul Bonhomme nyert, honfitársa, Nigel Lamb előtt. A 2008. évi világbajnok osztrák Hannes Arch a csalódást jelentő 11. helyen végzett, pedig a pénteki kvalifikáción ő volt a leggyorsabb.

„Rettentően boldog vagyok.” – mondta Bessenyei. A hét elején már annak is örültem volna, ha bejutok a Szuper Nyolcakba, aztán ez sikerült, és elkezdtem reménykedni a dobogós helyezésben.”

Viszonylag lassú MXS-R gépe ellenére a magyar pilótának sikerült 9 pontot szereznie futamával, amelyben óriási, 7 másodperces hátrányban végzett a győztestől, amiből 4 másodpercet büntetőként kapott. „Nagyon nehéz viszonyok között versenyeztünk, amit én általában szeretek. - tette hozzá Besenyei. Ha túl könnyű a feladat, nincs mit csinálni. Ha viszont nehéz, akkor nekem is több a dolgom. Most nehéz volt, mert állandóan változott a szél. Emellett óriási volt a hőség. Ez a hőség a pilótákat és a motorokat is sújtotta. A hűvösebb levegőhöz képest itt nem tud olyan simán repülni a gép.”

Red Bull Air Race VB Lamb Bonhomme Besenyei 2010

„Nagyszerűen indult az új év” - mondta Bonhomme, aki ezzel 12 pontot szerzett és eddigi 12. győzelmét érte el. Bonhomme győztes ideje 1:14.06 volt. Lamb 0,86 másodperccel maradt el tőle, Besenyei hátránya pedig 7,12 mp volt.

A 2010-es idény első futamán a két újonc is jól teljesített. A cseh Martin Sonka - aki a pénteki kvalifikáción kiváló teljesítménnyel ünnepelte 32. születésnapját - szombaton 20 büntető másodpercet szedett össze, amivel 13. lett. A brazil Adilson Kindlemann még debütáló társán is túltett, 28 büntető pontot gyűjtött, ebből 12 két légikapu érintéséért járt. A nyolc versenyből álló szezon következő állomása a nyugat-ausztráliai Perth lesz április 17-18-án.