Apollónia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bolt és Gay háromszor találkozik a Gyémánt Ligában

2010.03.30. 11:14

Legalább háromszor összecsap majd a világ két leggyorsabb embere, a jamaicai Usain Bolt és az amerikai Tyson Gay az atlétika idén debütáló csúcssorozatában, a Gyémánt Ligában. A szervezők hétfői tájékoztatójukon a Forma-1-es autós világbajnoki sorozathoz és a tenisz Grand Slam-tornákhoz hasonlították a 14 viadalból álló Diamond League-et, melynek egyetlen olyan állomása sem lesz, ahol a valaha volt három leggyorsabb sprinter, Bolt, Gay és a szintén jamaicai, korábbi világcsúcstartó Asafa Powell közül legalább az egyik ne lenne majd ott a rajtnál.

A három Bolt elleni párharcát maga Gay harangozta be néhány nappal ezelőtt, konkrét időpontot azonban nem említett. A jamaicaiak olimpia és világbajnokához, illetve a 2007-ben vb-első Gayhez közelállók szerint ugyanakkor a legvalószínűbb, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó párharcokra New Yorkban, Londonban és Brüsszelben kerül majd sor. Patrick Magyar, a sorozat vezető testületének alelnöke hétfőn csak egy csúcsütközetet, Bolt és Powell július 16-i párizsi futását nevezte biztosnak. „Lesz még több is” - mondta ezzel kapcsolatban a zürichi viadal első embere.

A közös futások azért is vehetők biztosra, mert a három sprinter egyaránt olyan szerződést kötött a sorozattal, mely szerint a 14-ből hét versenyen futnak majd. Így tulajdonképpen biztosra vehető, hogy olyan viadal is lesz, amelyen mindhárman betérdelnek majd a rajtgépbe. A Gyémánt Liga első versenyére május 14-én Dohában, az utolsóra pedig augusztus 27-én Brüsszelben kerül sor. A sorozatban összesen 32 versenyszám lesz, s minden versenyen 416 ezer dollár pénzdíjat osztanak majd szét. A pénzdíjakon felül minden kategóriában pontversenyt is kiírnak, ennek végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal is gazdagodnak.