Mi köze Chuck Norrisnak a baseballhoz?

2010.04.05. 17:29

A világ egyik legrégebbi csapatsport-bajnoksága, az 1869 óta létező Major League Baseball húsvétkor indítja 2010-es szezonját. Idei első posztunkban kevésbé a bajnokság esélyeseivel, az esélyek latolgatásával foglalkozunk, inkább megpróbáljuk kulturális szempontból megközelíteni a Magyarországon jobbára ismeretlen bajnokságot, és megnézzük, honnan kapták a nevüket a liga csapatai.

Ha az ember alapít egy csapatot valamelyik államban, igyekszik valami olyan nevet adni neki, amivel az amerikaiak az adott várost, vagy környéket azonosítják. Ennek persze az is az oka, hogy a lokálpatriotizmusra építve a helyi emberek magukénak érezzék a csapatot. Igen ám, csakhogy alig van csapat, amely jelenleg is ott játszik, ahol alapították, a franchise-rendszerű sportligákban egyáltalán nem szokatlan, hogy a tulajdonosok fogják, és cakk-pakk átköltöztetnek egy csapatot egy másik városban, akár több ezer kilométerre.

Indokolt esetben persze ilyenkor a név is változik, de akad olyan, aki megtartja az eredeti nevét, a Brooklyn Dodgers például Los Angelesbe költözve is Dodgers maradt, pedig a csapat neve nem a dodge igéből (cselez, ügyeskedik) származik, hanem egy New York-i sajátosságot jelent. A városban járó villamosszerű trolikra menet közben felugró gyalogosokat hívták dodgernek, azaz Potyázónak. A kaliforniaiak szavaztak, és a név maradt.

A város, vagy az állam legjellemzőbb dolgaira fókuszáló csapatok nevei között nem kell sokat magyarázni a Houston Astrost (Houston, Houston, van egy kis problémánk!), a Colorado Rockiest (a sziklás hegység, azaz a Rocky Mountain nevéből), a Seattle Marinerst (a Tengerészek otthona észak-nyugat legfontosabb kikötővárosa) még kevésbé a New York Yankeest, legkevésbé a Philadelphia Philliest.

A Yankeesről annyit érdemes még tudni, hogy az eredeti Americans névről változtatták át pusztán azért, mert így könnyebben kifért a szalagcímekre, ami nem elhanyagolható szempont egy 27-szeres bajnoknál. Rövidít a város másik csapata, a Mets is, amely össze-vissza költözések után 1961-ben tért vissza New Yorkba, és felvette az 1883 és 88 között használt Metropolitans nevet, amit aztán Mets-re rövidített. Csak azért nem Metrosra, mert az már foglalt volt, ugyebár. Washingtonban is adta magát a Nationals, miután a franchise a kutyát nem érdekelte Monrealban, a szurkolók a jelenleg használt Nats, és a Senators között választhattak, végül az ottawai hokisok miatt lettek Nationals.

Helyi Érdekű Vállalkozások

Helyi sajátosságokra ment rá az Arizona Diamondbacks, amikor a legkevésbé sem szimpatikus gyémánthátú csörgőkígyóról nevezte el csapatát. Egy fokkal szerencsésebb helyzetben van Milwaukee, amely az amerikai sörgyártás központjaként választotta a Serfőzők (Brewers) nevet, San Diego pedig masszív spanyol ajkú kolóniája miatt keresztelte Padres névre a csapatát. A Texas Rangers az állam híres rendfenntartó erőinek a nevét csente el, a Rangers valóban létező szerv, nem csak Chuck Norris rója az állam útjait a terepjárójával, és nem keverendő össze az amerikai szárazföldi erők különleges egységével, amely szintén a Rangers nevet viseli (Hooah!)

Egy másik katonai érdekeltségű választás Detroitból: Michigan állam legkorábban alapított, a mai napig létező katonai csapata a 425-ös Nemzetőr Zászlóalj, amely már a polgárháborúban is harcolt. Ennek a csapatnak volt a beceneve a Tigrisek, így amikor a klub 1901-ben megalakult, a 425-ösök engedélyével azonnal felvette a Tigers nevet.

A Minnesota Twins (Ikrek) névválasztás sem véletlen, hiszen az állam legnagyobb városát, Minneapolist csak a Mississippi választja el St. Paultól, az amerikai köznyelv úgy emlegeti őket, mint Twin Cities, azaz ikervárosok. Amikor a franchise 1961-ben Washingtonból Minnesotába költözött, vita indult, hogy melyik oldalon építsék fel a stadiont, a tulajdonosok így a Twins névvel érték el, hogy a minneapolisi stadion ellenére St. Paul polgárai is magukénak érezzék a csapatot.

Furcsa névadók

A Pittsburgh Pirates egy felháborodott philadelphiai újságírónak köszönheti a nevét, aki akkor vádolta meg kalózkodással a klubot, amikor egy adminisztrációs hibát kihasználva elcsaklizták a Phillies sztárját, Lou Bierbauert. A San Francisco Giants neve is ragadványnév, a franchise még New Yorkban működött, amikor egy 1885-ös nagy győzelem után a klub elnöke Óriásoknak nevezte játékosait. A kaliforniaiaknak tetszett a név, így az 1957-es költözés után is megtartották.

A Los Angeles Angels of Anaheim 1961-ben született meg, de az Angyalok egy kisebb ligában 1903 óta már szerepeltek. A Major League-hez való csatlakozás után – mivel a Dodgers már a városban székelt – California Angelsre keresztelte a csapatot, majd 1997-ben a Walt Disney megvette a klubot, és Anaheim Angels néven futtatta tovább. Az Orange County Choppers otthonában működő klubnak kötelező volt a város nevét megtartani, de nem akarták a Los Angelesben rejlő marketinglehetőségeket kihagyni, ezért lett ilyen szép hosszú nevük.

Vadak, s halak

A madarak és a halak viszik a prímet a továbbiakban, ha már korábban letudtuk a hüllőket és a macsakféléket. Torontóban a Mátyásmadár szép világoskék színe ihlette meg a helyieket, de már a ők is rövidítenek, a Blue elmaradt a Jay elől. St. Louisban is a szín volt a lényeg, a szerénytelenül Perfectos néven szereplő csapat egyik hölgyszurkolója egy meccs után elragadtatással beszélt a csapat bíborszínű (Cardinal) felszereléséről. Egy helyi újságíró meghallotta, és az ő javaslatára változtatták a csapat nevét Cardinalsra, az emblémába pedig bekerült a kardinálispinty. Baltimore-ban nem is lehetett másról elnevezni a csapatot, mint a sárgarigóról (Orioles), hiszen Maryland állam jelképe is ez azóta, hogy Lord Baltimore nemesi címeréből megörökölték.

A Tampa Bay Rays (Ráják) eredetileg ördögráják voltak, de a keresztény betelefonálók ezrei miatt néhány igen sikertelen év után az Ördögöt ejtették a nevükből. Az isteni segítség nem is maradt el: egy évvel később egészen a döntőig menetelt a Rays. A Florida Marlins (2012-től Miami Marlins) a kardhallal megmutatta, hogy elég lesétálni a tengerpartra, és már meg is van a csapat neve.

Chicago két csapata közül az állatnevet viselő (Cubs) korábban viselte a másik klub nevét is (White Sox – fehérzoknisok), a Medvebocsok név itt is egy újságírótól származik, aki a fiatal keret miatt használta a kifejezést a csapatra. A klub még bőven White Stockings néven szerepelt, de már senki nem hívta így, maradtak Bocsok.

A politikai korrektség jegyében

Az indiánok több helyen is szerepet kapnak, ha már rezervátumokba zárták őket. Az Atlanta Braves egy – rossz hírű – politikai csoportnak, a Tammamendnek köszönheti a nevét, ami egy indián törzs nevéből származik még abból az időből, amikor a csapat Bostonban működött. A hagyományosan arisztokrata bostoniak egy darabig ellenkeztek a Demokraták gyűjtőfogalmának számító Braves ellen, de amikor az 1914-es döntőben a földdel tették egyenlővé az ősellenség Philadelphiát, megbékéltek, a név pedig maradt, ahogy a címerben szereplő indián fejdísz is, és a franchise vitte magával Atlantába. A Cleveland nem variált, a hírek szerint elsősorban a csodálatos győzelem hatására keresztelte Indiansnek a csapatát egy évvel a bostoniak Philly-verése után.

A bostoni csapat (Red Sox) a Cincinnatit korábbi nevét vette át nagy sikerrel, mert az Ohio-iak annyit variáltak a nevükkel, hogy saját szurkolói is belefáradtak. A Cincinnati a Vöröszoknisokról váltott Vöröslábúakra (Redlegs), majd szurkolói nyomásra lett belőle Reds, de az 50-es években a Vörösökhöz kapcsolódó negatív képzettársítás miatt újra a lábuk lett csak vörös. A peresztrojka óta újra Vörösök, de a korábbi évek sikerei elkerülik a klubot.

A Kansas City Royals (Királyiak) a brit időkben a város központi szerepe miatt érezték felhatalmazva magukat a szerénytelen névválasztásra, amihez hozzátették, a királyi a legjobb dolgok jelzője is. Apróság, de a város Negro League-csapata (a feketék számára felállított liga) véletlenül a Monarchs nevet választotta magának.