Sakk-vb: Elutasították Anand halasztási kérelmét

2010.04.20. 11:51

Elutasították a sakkvilágbajnoki döntő szervezői az indiai Viswanathan Anand halasztási kérelmét. A címvédő nagymester az európai légtérzár miatt autóval utazik Szófiába, a bolgár Veszelin Topalov elleni, pénteken kezdődő párosmérkőzésre. Anand vasárnap azt kérte a bolgár rendezőktől, hogy három nappal később kezdődjön a párharc, mert a múlt szerdai izlandi vulkánkitörést követően Frankfurtban ragadt, ahol a repülőteret a légszennyezettség miatt lezárták és minden járatot töröltek.

A szervezők csupán annyit ajánlottak fel az indiai nagymesternek, hogy a keddi sajtótájékoztatót törlik, s megvizsgálják a lehetőségét, a pénteki első játszmát el tudják-e tolni egy nappal. A világbajnoki összecsapás szerdai hivatalos megnyitóját ugyanakkor nem halasztották el.

„A mérkőzés elhalasztása több tízezer eurós veszteséget jelentene a rendezők számára, s felborítaná az eseményen résztvevő politikusok, szponzorok és hivatalos személyek programját - írták a szervezők közleményükben. - A televízióval és az egyéb médiumokkal megkötött szerződést is megszegnénk ezzel, s a szállodai szobáikat már korábban lefoglalt nemzetközi vendégeinket is kellemetlenség érné.”

Aruna Anand, a címvédő felesége és menedzsere az indiai Sakaal Times című lap internetes kiadásának nyilatkozva azt mondta, kedden autóval elindultak Szófiába. Az Aquaprofit-Nagykanizsa csapatában is szerepelt Anand és az egyébként Spanyolországban élő, de már Bulgáriában tartózkodó Topalov közötti 12 játszmás döntő május 10-én ér véget, s ha az állás döntetlen, akkor a rájátszásra két nappal később kerül sor. A győztes fél 1,2 millió euróval lesz gazdagabb, míg a vesztes 800 ezer eurót kap.