Schmitt még nem döntött, marad-e MOB-elnök

2010.04.28. 13:59

Esetleges jövőbeni feladata határozza majd meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke marad-e Schmitt Pál. A sajtóban az Országgyűlés elnöki posztjának első számú várományosaként emlegetett sportvezető szerdán az MTI-nek erre vonatkozó kérdésére ugyanakkor továbbra sem szolgált konkrétumokkal.

„Nem vagyok felhatalmazva, hogy pozíciókról beszéljek, de ez nem is időszerű. Most a politikai forgatókönyv szerint a frakcióknak kell felkészülniük a parlament várhatóan május 14-én esedékes alakuló ülésére” - nyilatkozta Schmitt, jelezve, hogy bármilyen felkérést is kap majd, el kell döntenie, hogy testhez álló-e számára a feladat, és sikeresen el tudja-e végezni.

A feladat ismeretében derül ki az is, hogy összeférhetetlen, összeegyeztethetetlen-e MOB-elnöki posztjával. Ha nem, folytatná a munkáját a MOB-ban akár elnökként, akár tiszteletbeli elnökként. Schmitt neve a köztársasági elnöki poszt várományosaként is felmerült. A sport jövőjével kapcsolatban Schmitt Pál biztatónak nevezte, hogy Orbán Viktor leendő miniszterelnök korábban, a MOB-ban tett látogatása alkalmával stratégiai ágazatnak nevezte a sportot.

Schmitt emlékeztetett rá, hogy az országban mindössze 1,3 millióan sportolnak, ami mindössze a lakosság 13 százaléka, szemben az Európai Unió 30 százalékos átlagával, s a cél épp ezért az, hogy fokozatosan Magyarországon is legalább 3 millióan mozogjanak rendszeresen. A MOB-elnök szerint szintén óriási problémát jelent, hogy a gyerekek közül is nagyon kevesek mozognak, s Schmitt úgy véli, nemzeti összefogásra van szükség, hogy ez megváltozzon, mert a sport által egészségesebbek lesznek a fiatalok, az életük tartalmasabb, s ami legalább ilyen fontos, hosszabb is lesz. A Schmitt Pál jövőbeni posztjával kapcsolatos találgatások során a sajtóban már több név is felmerült lehetséges utódaként: ezek szerint a MOB elnöki székében Kovács István, Vaskuti István vagy Gyulay Zsolt válthatja. Ugyancsak egy olimpiai bajnok, Czene Attila, illetve a többszörös világbajnok Balogh Gábor neve merült fel a sport-szakállamtitkárság leendő vezetőjeként.