Kővágó is indul a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen

2010.05.21. 16:04

Vasárnap Sanghajban folytatódik az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat, melyben most mutatkozik be Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere, és Kővágó Zoltán személyében az első magyar versenyző. Kővágó, a férfi diszkoszvetés athéni ezüstérmese remek formában várja a kínai viadalt, egy hete a Bp. Honvéd ügyességi versenyén 68,94 méterrel, a világ idei harmadik legjobb eredményével győzött, így az sem elképzelhetetlen, hogy Sanghajban dobogóra tud majd állni.

A versenyre kilátogatók persze elsősorban Boltra várnak, arra, hogy remek idővel nyeri a 200 métert. A jamaicai olimpiai és világbajnok sprinter harmadik egyéni versenyét futja majd az idén, 200-on pedig a másodikat: május elsején Kingstonban 19.56 mp-cel győzött. A viadal másik sztárja egyértelműen a hazai Liu Hsziang (Liu Xiang), a 110 gát athéni bajnoka, s korábbi világcsúcstartója lesz, aki 2008-as sérülése óta most fut először igazán komoly nemzetközi viadalon.

sportág legrangosabb sorozata 14 állomásból áll, összesen 32 szám kap helyet a versenyeken, minden állomáson 15-15. Kivételt mindössze három viadal képez, miután Londonban (augusztus 13-14.) két nap alatt mind a 32 szám műsoron lesz, a sorozatot záró két döntőn, Zürichben (augusztus 19.) és Brüsszelben (augusztus 27.) pedig 16-16. Minden versenyen az 1-8. helyezettek részesülnek pénzdíjban, a győztesek 10 ezer dollárt kapnak. Valamennyi kategóriában pontversenyt is kiírnak, melynek végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal gazdagodnak. Pontokat csak a versenyek első három helyezettjei kapnak.