Közel háromezer veterán atlétát várnak Nyíregyházára

2010.05.25. 13:43

Közel 40 ország több mint 3000 sportolója méretteti meg magát a pontosan ötven nap múlva kezdődő 17. veterán atlétikai Európa-bajnokságon - jelentette be Máthé Csaba, a verseny szervezési igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján, Nyíregyházán. A nyírségi nagyvárosban július 14. és 25. között sorra kerülő kontinensviadalra eddig közel 1500, 35 és 90 év közötti versenyző jelezte részvételét - ismertette Máthé Csaba, hozzátéve, hogy a nevezések száma a regisztráció lezárásáig, azaz május 31-ig akár a 3500-at is elérheti.

Tájékoztatása szerint a verseny megnyitóját július 14-én este nyolc órától tartják meg a Kossuth téren, ahonnan - a fair play jegyében - ötszáz postagalambot fognak elengedni, tíztől pedig tűzijáték szórakoztatja majd az atlétákat és az érdeklődőket. A veterán Eb köré egyébként számos kulturális rendezvényt, közte világzenei "mini" Vidor Fesztivált szervez a város - tette hozzá.

A szervezési igazgató elmondta: a versenyeket két helyszínen, a Városi Stadionban és a NYVSC-pályán bonyolítják le. A stadionban már befejeződött az a több mint 200 millió forint értékű beruházás, melynek keretében új rekortánborítást kapott az atlétikai pálya, fejlesztették a hangosító rendszert, kibővítették az öltözőhelyiségeket, s a lelátókra új ülőhelyeket szereltek. Máthé Csaba szerint az NYVSC pályán a felújítási munkálatok elvégzésére kiírt a közbeszerzési eljárás lezárult, jelenleg az előkésztő munkálatok zajlanak, így várhatóan június 10-re ez a helyszín is teljesen elkészül. A tervek szerint a július eleji főpróba keretében rendezik meg a magyar veterán atlétikai bajnokságot.

A Európa-bajnokság külső helyszínein, azaz a Benczúr és a Bessenyei téren szervezik az utcai gyaloglóversenyt, míg a maratoni futásnak egy speciális, Nyírturáig tartó hét kilométeres pályát jelöltek ki. Magyar színekben közel 300 - köztük 20 nyíregyházi - atléta indul, köztük Gajdos Tamás televíziós és Ugyan Anita hegymászó, aki várhatóan a 10 ezer méteres síkfutásban áll rajthoz. A hazai és a 300 tagú angol csapat mellett 400-400 fővel a német és olasz küldöttség lesz a legnagyobb.