Már minden rossz volt, amit csináltam

2010.05.25. 16:26
Ribárszki Sándor, Overdose trénere hónapok óta vitatkozott Mikóczy Zoltán tulajdonossal, tovább nem asszisztál olyanhoz, amivel nem ért egyet, lemondott.

Overdose németországi rehabilitációja után két hete tért haza Alagra, újrapatkolták, felkészítése folytatódik, több versenyre is benevezték.

Tulajdonosa, Mikóczy Zoltán a PannoniaOverdose.hu-nak elmondta, a lovat csak akkor indítják, ha kondíciója és egészsége megengedi, de a  nevezés időpontja sokkal megelőzi a versenyt, az utónevezés akár tízszer annyiba is kerülhet, ezért jelentkeztek több versenyre is.

"Ezek közül három is június hatodikára esik: az egyik a hoppegateni 1200 méteres Group III-as Benazet Rennen; ugyanaznap futják a francia Derbyt Chantilly-ban, és beneveztük az egyik betétfutamra, a Group II-es, 1000 méteres Prix du Gros Chene-be."

"Úgy gondoljuk, hogy első versenynek egy Group II-es vagy III-as verseny túlságosan erős, így kockázatos volna. Ezért nevezve van a szintén június 6-i, pozsonyi 1200 méteres Földművelésügyi Miniszter Díjára, ami a Turf Gála egyik futama. Ez már igazán ismerős neki, ezt a versenyt ugyanis 2008-ban, hároméves korában megnyerte. Ha tehát a felkészültségét úgy ítéljük meg, hogy június 6-án versenyezhet, akkor nagy valószínűséggel a pozsonyi részvétel mellett fogunk dönteni. Egyrészt a közelség végett, másrészt vélhetően az itteni lovak kevésbé erős konkurenciát jelentenének számára, mint a német vagy francia versenyben indulók."

"Alternatívaként szóba jöhet június 13-án a Premio Bersaglio, ami egy Listed kategóriájú 1200 méteres verseny Milánóban. Ha Overdose nem mutat olyan formát, akkor egyikben sem indítjuk. Ascoti nevezése (június 19-e) él, indulása továbbra is szép remény, amire azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha június 6-án Overdose valamely versenyben  olyan kimagasló formát mutat, ami alapján esélye lehet a jó szereplésre."

"Trénere, Ribárszki Sándor fél év után tért haza Magyarországra, jelen pillanatban azonban nem rendelkezik magyar licensszel. A ló felkészítését nem szabad megszakítani, azt folytatni kell, ezért jelenleg a Miko Racing trénere, Jozef Rosival és Budinszky Barbara munkalovas foglalkoznak Overdose-zal. Felajánlottam Ribárszkinak, hogy legyen szaktanácsadó, aki a Miko Racing lovai közül csak Overdose-zal foglalkozik, amolyan személyi edzőként, ám ezt ő nem fogadta el. Így jelenleg kevésbé szoros a kapcsolatunk, mint az elmúlt években."

A trénerváltással kapcsolatos hírt Ribárszki is megerősítette a távoszlop.blog.hu-nak: "Csütörtöki naptól megszűnt az együttműködés Mikóczy Zoltán és köztem, ami több hónapos viták sorozatát zárta le. Már tavasszal tiltakoztam és könyörögtem, mikor szóba került Overdose futása az idei Royal Ascot-on. Én minden esetben a lovat és az állapotát néztem és nem a versenyek dátumait. A problémát fokozta, hogy a ló állapota szinte napról napra változott. Valamikor tökéletes volt, valamikor rosszabb és melegedett a bal patája. Hónapok óta mondtam, hogy maradjunk a földön. Nekünk először a lovat talpra kell állítani és nem a világ egyik legnehezebb versenyén gondolkozni. Dózi eddig mindig engem igazolt. Én azt mondtam, hogy a ló legyen egészséges, fusson lehetőleg minél kisebb versenyekben, amit könnyen meg tud oldani. Overdose nagyon sokat kihagyott, patairha gyulladásból jött vissza, azaz ismét fel kell építeni."

"Az utóbbi időben minden rossz volt, amit csináltam. Ezért úgy döntöttem, nem állok be a bólogatók táborába és nem mondom azt, hogy minden rendben van, amikor nem így van és kiszállok Overdose szakmai munkájából. A szívem nem engedi, hogy olyan dologhoz asszisztáljak, amivel nem értek egyet és ellenemre van."