Nem felelőtlenség 13 évesen Himaláját mászni

2010.05.26. 18:20

Cáfolta a Mount Everest (Csomolungma) legfiatalabb meghódítójának, az amerikai Jordan Romerónak az apja, hogy felelőtlenül viselkedett, amikor magával vitte 13 éves fiát a veszélyes expedícióra, és hozzátette, hogy minden "tökéletesen" sikerült. A kaliforniai származású kamasz - apja és nevelőanyja társaságában - szombat reggel ért fel a világ legmagasabb (8848 méteres) hegycsúcsára, megdöntve a korábbi rekordot, amelyet a nepáli Temba Cseri állított fel 16 évesen.
Több hegymászó is felelőtlenségnek tartotta, hogy egy kisfiút tettek ki olyan kihívásnak, amely tapasztalt felnőttek százainak életét követelte már. "Nincs ebben semmi felelőtlenség. Ez a fiatalember feljutott a világ tetejére. Ehhez fogható még nem volt" - mondta szerdán Paul Romero, miután átlépte a tibeti-nepáli határt. "Annyira felkészültünk, hogy minden abszolút tökéletesen ment. Kivételes expedíció volt. Az életkorhoz ennek semmi köze" - bizonygatta az első olyan nyilatkozatában, amelyet személyesen adott a leereszkedés után.
Jordan ugyanakkor elismerte, hogy a mászás nehezebb volt, mint amire számított, és bevallotta, "fájtak a térdei", de a Mount Everest csúcsán állva "kivételes érzés" kerítette hatalmába.
"Nagyon nehéz volt, nehezebb, mint hittem, az biztos" - mondta újságíróknak a Liping nevű nepáli faluban, a tibeti határnál, 110 kilométerre északkeletre Katmandutól. "Ez volt életünk legcsodálatosabb pillanata, és a látvány bámulatos, szebb, mint bármelyik más helyről. Kilátás a világra" - fűzte hozzá.
Számos nyugatival ellentétben, akik nagy és jól felszerelt expedíciókhoz csatlakoztak, Jordan és családja csak egy maroknyi serpacsapatot fogadott fel segítőnek.
A nepáli hatóságok nem engedélyezik a Mount Everest megmászását 16 év alattiaknak, Romero családja ezért a határ túloldaláról, a hegy északkeleti lejtőjén, Kína felől kapaszkodott fel, ahol a hegymászókat nem köti korhatár.